Luis Pôlet
Categorie A: Loontrekkend ondernemer
Saint-Gilles

Heb je al een ander engagement binnen Smart (RvB, ethisch comité, Smart in Progress, andere) of heb je ervaring in andere coöperaties?

Ik heb deelgenomen aan Smart in Progress, de Bigre rencontre, verschillende activiteiten georganiseerd door de coöperatie, aan het coöperatief leven. Ook in buurtverenigingen, jeugdhuizen, enz. ben ik actief geweest.

Beschrijf hier je beroep of je activiteit

Beeldend kunstenaar.

Mijn praktijk als kunstenaar is veelzijdig:

– Ik maak werk op doek en op papier, maar ook digitaal. Mijn werk wordt getoond in galerijen, op beurzen en in reële en virtuele tentoonstellingsruimten.

– Ik maak werk in de openbare ruimte, zoals blijvende en tijdelijke fresco’s, op basis van planten en/of met verf. Tijdens de lockdown heb ik een kunstenaarscollectief opgericht, @parterre.concept, om in Brussel reusachtige tijdelijke fresco’s te creëren met de bedoeling de reflectie over de openbare ruimte aan te wakkeren en te verdiepen.

– Ik maak participatief en sociaal werk met de bewoners van een bepaalde wijk of de jongeren van een vereniging.

Sinds kort werk ik aan een project om mijn werk op doek toegankelijker te maken. Dat doe ik door het afdrukken van multiples en de creatie van fresco’s in de openbare ruimte die ernaar verwijzen.

Welke competenties en ervaringen wil je bij de Raad van bestuur en het project Smart aanbrengen?

Ik werk al bijna 15 jaar met Smart en heb haar dus onder haar verschillende gedaanten gekend. Dat geldt ook omgekeerd voor de verschillende periodes van mijn beroepsactiviteit.

Mijn beroep als kunstenaar is multidisciplinair: fresco’s, projectoproepen, scenografie, schilderen op doek of op tekentablet, participatief werk, consultancy voor architecten, politici of kunstenaars, performance, illustratie, enz.

Sinds het begin is de “Activiteit” de belangrijkste informaticatool die ik gebruik om verschillende facetten aan te geven (verkoop van kunstwerken, subsidies, uitvoering van muurschilderingen, invoeren van onkostennota’s, aanwerving van assistenten of partners, enz.)

Ik heb bij Smart kunnen rekenen op professionele en administratieve begeleiding die mij enorm heeft geholpen bij de ontwikkeling van mijn relatie met de kunstmarkt en ervoor gezorgd heeft dat ik het kunstenaarsstatuut kon verkrijgen (en behouden).

Ik woon in dezelfde wijk als het hoofdkantoor van Smart en ben betrokken bij het leven in de wijk via het buurtcomité, via activiteiten die worden georganiseerd onder bewoners, via het parcours d’artistes, de duurzame wijkcontracten en voor renovaties.
Smart maakt deel uit van het ecosysteem van de wijk en ik gebruik de ruimtes van de coöperatie voor vergaderingen en ontmoetingen, maar ook als alternatieve werkplek.

Mijn perspectief is dat van een artiest die zijn professionele carrière heeft opgebouwd met Smart, in goede en slechte tijden.

Waarom stel je je kandidaat voor de Raad van bestuur?

Om de werking van de coöperatie beter te begrijpen.

Om de relatie tussen “jonge” kunstenaars en Smart te verankeren tegenover de uitdagingen van de nieuwe economische systemen (ultraliberalisme en uberisering).

Om Smart aan te moedigen deel te nemen aan het lokale leven, of dat nu in Sint-Gillis, Luik of andere vestigingen is.

Om Smart aan te moedigen meer politiek betrokken te raken bij de maatschappelijke veranderingen en een actieve rol te spelen in de beleidsmaatregelen.

Om Smart aan te sporen de nieuwe digitale beroepen te volgen: online dienstverlening, verkoop van NFT’s, virtuele kunstwerken, enz.

Hoe zie je Smart in de toekomst? Wat is jouw langetermijnvisie voor het project?

Ik beschouw Smart als een innovatief economisch systeem dat het mogelijk maakt in te spelen op de veranderingen in onze samenleving en de toenemende uberisering tegen te gaan, zodat mensen gemakkelijk van beroep kunnen veranderen zonder hun sociale bescherming te verliezen.

Het alternatieve economisch model van Smart is volgens mij een voorbeeld voor de Belgische staat.


 
 
Terug naar de lijst met kandidaten