
Heb je al een ander engagement binnen Smart (RvB, ethisch comité, Smart in Progress, andere) of heb je ervaring in andere coöperaties?
Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de werking van collectieven en ik heb deel uitgemaakt van verschillende beheerorganen (verenigingen van mede-eigenaren, Raden van bestuur van verenigingen, activistische groepen, enz.)
Beschrijf hier je beroep of je activiteit
Het theater zit in mijn DNA. Ik ben auteur en regisseur, maar geef ook opleidingen en ik ben IT support manager voor een ticketsysteem.
Welke competenties en ervaringen wil je bij de Raad van bestuur en het project Smart aanbrengen?
Door mijn twee beroepen en mijn twee Smart-activiteiten, als kunstenaar en in de IT, heb ik de nodige terreinkennis en kan ik me een beeld vormen van wat de leden verwachten.
Ik kom oorspronkelijk uit Zwitserland en heb gewoond en gewerkt in Oostenrijk, Frankrijk en Spanje, drie landen waar Smart aanwezig is. Kennismaken met andere professionele realiteiten en andere werelden heeft mijn blik verruimd. Dat veelzijdige profiel wil ik ten dienste stellen van de coöperatie.
Daarnaast ben ik al bijna vijftien jaar betrokken bij een project voor theateropleiding en -productie in Kameroen, waardoor ik een bijzondere interesse heb ontwikkeld voor de problemen van systemisch racisme. Ik denk dat ik over dat onderwerp dus een bijdrage kan leveren aan de Raad van bestuur.
Ik ben vooral geïnteresseerd in mensen en hun welzijn en ik wil graag mijn luister- en bemiddelingsvaardigheden inzetten. Een organisatie als Smart heeft de plicht om dicht bij iedereen te blijven en ervoor te zorgen dat iedereen zich in haar herkent, zelfs als (of liever “vooral als”!) ze bijna 30.000 leden heeft. Naar mijn mening moet de RvB, naast zijn administratieve en economische rol, ook een portaal zijn voor dialoog met de leden. Dat is wat ik boven alles wil benadrukken.
Waarom stel je je kandidaat voor de Raad van bestuur?
Sinds ik in België ben, heeft Smart me geholpen om een bestaan op te bouwen en een verblijfsvergunning te krijgen. Nu is het tijd om te proberen een deel terug te geven van wat ik gekregen heb. Ik wil meer betrokken raken bij het beheer van Smart, omdat ik denk dat het belangrijk is dat iedereen zijn deel van de collectieve verantwoordelijkheid neemt. Daarom kies ik er vandaag voor om de mijne te nemen. De coöperatieve en solidaire waarden van het Smart-project spreken me aan en ik wil me meer inzetten om ze te verspreiden.
Hoe zie je Smart in de toekomst? Wat is jouw langetermijnvisie voor het project?
In het licht van de toenemende sociale spanningen en de groeiende moeilijkheden waarmee mensen met een minder ‘lineaire’ of ‘standaard’ loopbaan geconfronteerd worden, denk ik dat Smart haar rol als toevluchtsoord, steun en gesprekspartner met de economische en politieke autoriteiten zal moeten versterken. Ik droom en hoop dat de ontwikkeling van Smart steeds meer gericht zal zijn op ondersteuning en de vorming van netwerken.
Omdat afzondering vaak een van de kenmerken is van onze manier van werken, moet Smart naast een beheerplatform ook de middelen blijven bieden om onze krachten te bundelen.
Ik denk ook dat Smart, met haar internationale aanwezigheid, een platform kan zijn om de mobiliteit van kunstenaars te ondersteunen.