Nicolas Belayew
Man
Categorie A: Loontrekkend ondernemer
Charleroi

Heb je al een ander engagement binnen Smart (RvB, ethisch comité, Smart in Progress, andere) of heb je ervaring in andere coöperaties?

Ik ken de tools van Smart heel goed omdat ik al 15 jaar ervaring heb als ondernemend kunstenaar.

Ik heb deelgenomen aan de Writing van Smart in Progress, in het kader van de oprichting van de coöperatie. Sinds enkele maanden maak ik ook deel uit van het SmartLab rond de gevestigde activiteiten, waar ik de kans heb gekregen om mijn kennis over de coöperatie en de werking ervan uit te diepen.

Daarnaast heb ik de voorbije jaren verschillende verenigingsprojecten opgezet. Ik ben ook lid van de RvB van het hedendaagse kunstencentrum “Les Drapiers ABSL” in Luik.

Beschrijf hier je beroep of je activiteit

Ik ben actief op het vlak van grafisch ontwerp, het gedrukte beeld, design en communicatie. Binnen SmartCoop heb ik verschillende activiteiten, waaronder mijn studio voor grafisch ontwerp en communicatie, samen met Paul Marique: Pierre Papier Studio. We doen werk voor instellingen, bedrijven en ondernemers en creëren samen met hen visuele identiteiten, afgedrukte objecten en websites. Ik doe regelmatig een beroep op de competenties van andere leden van de coöperatie: webdevelopers, illustratoren, interfacedesigners, fotografen …

Welke competenties en ervaringen wil je bij de Raad van bestuur en het project Smart aanbrengen?

Eerst en vooral wil ik mijn ervaring als gebruiker van de coöperatie in de schaal leggen. Ik voer mijn freelance activiteiten immers al sinds 2007 uit via Smart. Meer nog, sinds eind 2015 heb ik een contract van onbepaalde duur.

Ik heb de kans gekregen een heel groot project op te zetten met behulp van de Smart-tools en dankzij die ervaring ben ik verder kunnen gaan dan ik dacht.

Daarnaast lijkt mijn communicatie-ervaring interessant om te werken aan een betere circulatie van informatie, zowel ten opzichte van de leden als naar de buitenwereld toe.

Verder ben ik een georganiseerd maar gepassioneerd iemand, voor wie zingeving essentieel is. Ik geloof oprecht in een aanpak die menselijker is en meer verantwoord op sociaal, ecologisch en ondernemend vlak.

Waarom stel je je kandidaat voor de Raad van bestuur?

Als gebruiker ben ik wel eens geconfronteerd met moeilijkheden of frustraties in mijn activiteit en het beheer ervan via Smart. Toch blijf ik er vast van overtuigd dat het project van de gedeelde onderneming een fantastisch idee is. Ik zou dus willen bijdragen tot de verbetering ervan en mijn ervaring en competenties aanreiken om de vooruitgang in de hand te werken.

Tien jaar geleden ben ik ook als docent aan de slag gegaan in de kunstschool ESA St-Luc. Ik heb dus voortdurend te maken met kunstenaars die aan het begin van hun carrière staan en ik zou hen ook graag een stem geven bij de coöperatie.

Persoonlijk interesseert het me om meer te leren over het beheer van een dergelijke onderneming en verheug ik me op de mogelijke ontmoetingen tijdens deze ervaring.

Hoe zie je Smart in de toekomst? Wat is jouw langetermijnvisie voor het project?

Ik zou willen dat Smart een modelonderneming wordt op sociaal, ecologisch en menselijk vlak. Een onderneming die waarde creëert met respect voor haar leden, werknemers, partners en de buitenwereld.

Werken in een ander model zorgt ook voor een bijzondere blik op de maatschappij en de wereld, waar economisch succes niet het enige criterium is voor succes. Ik denk dat Smart de aanzet kan geven om de wereld te veranderen.


 
 
Terug naar de lijst met kandidaten