Kandidaat voor het bestuur van SmartCoop

Renaud Sarrazin
Man
Categorie C: Extern partner, klant, opdrachtgever
Entiteit: urbike
Saint-Gilles

Heb je al een ander engagement binnen Smart (RvB, ethisch comité, Smart in Progress, andere) of heb je ervaring in andere coöperaties?

Toen urbike werd opgericht, werkten we samen met Smart aan de kwesties van participatief bestuur binnen onze coöperatie, de status van werknemers en de noodzaak om beroepen te herwaarderen in het licht van de misstanden van platforms, en aan een aantal technische IT-kwesties. Die samenwerking werd geformaliseerd door onze gezamenlijke deelname aan een project voor toegepast onderzoek (BCklet, 2018-2020) en mijn betrokkenheid bij verschillende initiatieven onder leiding van Smart, waaronder het project Platform Coop Brussels (2019-2021).

Als medeoprichter van urbike ben ik actief betrokken geweest bij het ontwerp, de ontwikkeling en de organisatie van de coöperatie. Zo zat ik 5 jaar in onze Raad van bestuur (2018-2022) en nam ik deel aan de spin-off van het model in Leuven. Daar hielpen we bij de lancering van een lokale coöperatie (CargoCooL) die sinds 2023 het project urbike.Leuven runt. Vandaag is urbike een coöperatie met bijna 45 werknemers en meer dan 630 burgers en instellingen die coöperant zijn, met een bestuursmodel dat voortdurend in ontwikkeling is om werknemers meer verantwoordelijkheid te geven voor het project en de participatieve democratie te versterken.

Beschrijf hier je beroep of je activiteit

Ik ben een van de 3 medeoprichters van urbike: een coöperatieve vennootschap in de sociale en solidaire economie, gespecialiseerd in fietslogistiek. Ze biedt zowel bakfietsbezorgdiensten aan (in Brussel, Gent en Leuven) als consultancy, training en uitrusting voor duurzame stadslogistiek. Onze missie bestaat erin de stadslogistiek te transformeren om de overgang naar meer duurzame en humane steden te versnellen, gebaseerd op een coöperatief bedrijfsmodel dat mensen centraal stelt.

Als hoofd van de afdeling Consulting ben ik verantwoordelijk voor
urbikes onderzoeksprojecten en consultancyopdrachten, evenals de relaties met het netwerk van partners van de afdeling Consulting (universiteiten, adviesbureaus, instellingen enz.). Als expert in duurzame stadslogistiek ben ik ook actief in verschillende groepen en netwerken van experts op Belgisch en Europees niveau. Ik zit met name in de stuurgroep van de Green deal voor emissiearme stadslogistiek in het Brussels gewest.

Ik ben afgestudeerd als burgerlijk ingenieur en heb een doctoraat in de ingenieurswetenschappen, dat ik voltooide aan het departement Decision Engineering van de Université Libre de Bruxelles en het departement Mobiliteit en Verkeersveiligheid van het Belgisch Centrum voor Wegenonderzoek, waar ik zeven jaar als onderzoeker werkte voor ik aan het urbike-avontuur begon.

Welke competenties en ervaringen wil je bij de Raad van bestuur en het project Smart aanbrengen?

Na meerdere jaren ervaring te hebben opgedaan binnen een coöperatie in de sociale en solidaire economie als medeoprichter, bestuurder en werknemer, heb ik een breed scala aan technische en strategische vaardigheden kunnen ontwikkelen met betrekking tot onderwerpen die verband houden met:

– participatief en multi-stakeholder bestuur (incl. betrokkenheid en empowerment van werknemers in de besluitvorming, beheer van samenwerking in ondernemingen),
– de bevordering van coöperatieve modellen en modellen in de sociale en solidaire economie (incl. belangenbehartiging, vertegenwoordiging, productie van notities en verslagen, deelname aan evenementen, integratie in netwerken, opwaardering van positieve maatschappelijke externe effecten, enz.)
– operationeel en financieel beheer van een bedrijf (incl. opstellen en beheren van een budget, ontwikkeling van een commerciële strategie, toezicht op en bijscholing van werknemers, ontwikkeling van een netwerk van partners, enz.)
– het ontwerpen en beheren van interne en externe projecten, en van onderzoek & ontwikkeling,
– de overgang van starter naar start-up naar scale-up, en vervolgens de implementatie van een grootschalige spin-offstrategie gebaseerd op een social franchising model.

Ik stel me kandidaat voor de Raad van bestuur van Smart omdat ik die vaardigheden en ervaring wil delen ten voordele van het bestuursorgaan, het  project Smart en de sociale en solidaire economie in het algemeen.

Waarom stel je je kandidaat voor de Raad van bestuur?

Ik stel me kandidaat voor de Raad van bestuur om een democratisch, solidair bedrijfsmodel te steunen en te promoten. Dat is voor mij immers de meest effectieve en coherente manier om een samenleving op te bouwen die gebaseerd is op de waarden van wederzijdse hulp, emancipatie en respect.

Om mijn ervaringen te delen als ondernemer en werknemer in een coöperatie in een sector die gedomineerd wordt door de onzekerheid van werkers en de achteruitgang van het milieu. Een kritische blik werpen op en het bewustzijn vergroten over de specifieke problemen van de transport- en logistieke sector (zoals werknemers beschermen, duurzame en waardige banen creëren, opleidingen in stadslogistiek creëren en versterken, nieuwe verhalen schrijven en mensen bewustmaken over een duurzame en eerlijke transitie, ervoor zorgen dat sectoren de handen in elkaar slaan).

Omdat ik verrijkt wil worden door de ervaring van andere mensen en andere sectoren, zodat we samen een project voor een duurzame en rechtvaardige samenleving kunnen opbouwen.

Hoe zie je Smart in de toekomst? Wat is jouw langetermijnvisie voor het project?

Ik zie Smart als een centrale speler in de sociale en solidaire economie die in staat is de kaders voor werk en collectief ondernemerschap duurzaam te veranderen. In de toekomst zou ik graag zien dat Smart haar rol als economische gemeenschap ten dienste van haar leden versterkt en tegelijkertijd haar politieke actie versterkt: om de rechten van autonome werkers te verdedigen, democratische economische modellen te bevorderen en een emancipatorische visie op werk te promoten die het hoofd biedt aan onzekerheid.

Ik geloof ook dat Smart een structurerende rol kan spelen bij het creëren van sectoroverschrijdende coöperatieve ecosystemen, door samenwerkingsverbanden te bevorderen tussen sectoren die vaak versplinterd zijn: cultuur, logistiek, onderzoek, opleiding, enz. Dat betekent dat tools en hulpmiddelen op grotere schaal moeten worden gedeeld, dat de samenwerking intenser moet en dat er strategische allianties moeten worden gesmeed met andere spelers in de sociale en solidaire economie en overheidsinstanties.

Ten slotte wil ik dat Smart haar democratische innovaties voortzet, om haar processen toegankelijker, transparanter en participatiever te maken. Smart is meer dan alleen een tool. Het is een levend politiek project dat staat voor een andere manier van zakendoen en samenleven.