
Heb je al een ander engagement binnen Smart (RvB, ethisch comité, Smart in Progress, andere) of heb je ervaring in andere coöperaties?
Ik ben nooit actief betrokken geweest bij Smart in de bijna 9 jaar dat ik lid ben. Ik ben wel gedelegeerd bestuurder van Actium vzw (een zeer kleine vereniging), die zowel voor particulieren als professionals opleidingen verzorgt.
Beschrijf hier je beroep of je activiteit
Ik werk als psychotherapeut, hypnotherapeut, coach en lesgever. Die activiteiten zijn echter niet voldoende om een fulltime loon te verdienen. Daarom ontvang ik een werkloosheidsuitkering voor de dagen dat ik niet werk.
Website: therhappy-mons.be
FB: https://www.facebook.com/jeandidier.rosi/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/jdrosi/
Welke competenties en ervaringen wil je bij de Raad van bestuur en het project Smart aanbrengen?
Vóór ik als therapeut aan de slag ging, heb ik verschillende beroepen uitgeoefend. Zo heb ik bijna 15 jaar gewerkt als zelfstandig verzekeringsmakelaar, ben ik directeur aankoop en logistiek geweest bij een lokale overheidsinstantie en heb ik lesgegeven bij een Centrum voor Volwassenenonderwijs. Ik heb dus in de drie grote sectoren gewerkt (overheid, privésector en verenigingsleven), waardoor ik een bredere kijk heb gekregen op de beroepswereld.
Ik word meestal beschreven als georganiseerd, bedachtzaam en in staat om mijn eigen beslissingen te nemen zonder per se de goedkeuring van een ander te vragen.
Hoewel deze eigenschap hier misschien tegen me zou kunnen werken, kan ik soms ook een beetje ‘rebels’ zijn (regels die nergens op slaan niet willen volgen) en ik heb ook een ‘volhardende’ kant die me drijft om te vechten tegen ongelijkheden en onrechtvaardigheid.
Door mijn huidige activiteiten heb ik geleerd om mijn welwillendheid en empathie te ontwikkelen, maar ik ben absoluut geen ‘creatief’ persoon en ik hou niet zo van ‘competitie’. Dat is waarschijnlijk de reden waarom ik me niet TEGEN leden met een artistiek of aanverwant beroep kandidaat stel, maar SAMEN MET hen, in het belang van de coöperatie en haar leden.
Waarom stel je je kandidaat voor de Raad van bestuur?
Ik stel me kandidaat voor de Raad van bestuur omdat ik, op 60-jarige leeftijd en na bijna tien jaar samenwerking met Smart, vond dat de tijd rijp was om me kandidaat te stellen (voor het te laat is).
In eerste instantie kwam het idee om me kandidaat te stellen voort uit mijn deelname aan het SmartLab voor psychotherapeuten. Tijdens de discussies die we hadden tussen professionals op het gebied van welzijn en geestelijke gezondheid en met bepaalde personeelsleden, besefte ik dat de realiteit op het terrein die we in die activiteiten ervaren niet altijd goed wordt begrepen bij Smart.
Ik heb er (meermaals) over gesproken met mijn adviesverlener. Het leek me interessant om ten minste één lid van categorie A in de Raad van bestuur te hebben die geen artistiek of aanverwant beroep uitoefent en die de moeilijkheden van lesgevers en professionals op het gebied van welzijn en geestelijke gezondheid onder de aandacht kan brengen op het hoogste niveau van de coöperatie.
Ik wil wel zeggen dat ik me ervan bewust ben dat een bestuurder niet (enkel) de standpunten van een bepaald beroepstype moet verdedigen, maar dat hij of zij, samen met zijn of haar collega’s, handelt in het belang van alle leden van de coöperatie.
Hoe zie je Smart in de toekomst? Wat is jouw langetermijnvisie voor het project?
Ik vrees dat het beeld dat ik heb van hoe de RvB werkt en wat zijn verantwoordelijkheden zijn (ook al heb ik die info op de website gelezen), nog niet duidelijk genoeg is om mijn eigen visie (op middellange termijn) op de coöperatie te beschrijven.
Wel denk ik dat Smart zich moet blijven openstellen voor steeds meer niet-artistieke beroepen, en het statuut van ‘autonoom’ werker beter bekend moet maken bij het grote publiek.
Ik denk ook dat, gezien de verschillende nationale kantoren van Smart, ze samen binnen de Europese Unie een rol moeten spelen in de ontwikkeling van dit bijzondere statuut, net zoals Smart België dat moet doen met onze nationale overheden.
Er zijn domeinen waarin Smart misschien de stem van haar leden zou kunnen laten horen, zoals de afschaffing van sancties voor werklozen die minstens twee dagen per week werken, of (in Wallonië) de afschaffing van het verbod voor vzw’s om bedrijfssteun te ontvangen zoals beslist tijdens corona, enz.
Als de hoofdverantwoordelijkheid van de RvB erin bestaat om de grote lijnen van de coöperatie uit te zetten, zouden dit soort onderwerpen deel kunnen uitmaken van de besprekingen die voorafgaan aan de bepaling van die grote lijnen.