© Estelle Delattre
Ann De Visscher
“Het heeft me een beetje meer zelfvertrouwen gegeven.”
Sinds 2015 biedt Smart haar loontrekkende ondernemers de kans om te werken met een contract van onbepaalde duur. Administratieve vereenvoudiging, budgettaire gemoedsrust of een betere sociale zekerheid … de voordelen van dit contract zijn legio.
We vroegen naar de ervaring van vertaalster Ann De Visscher die als loontrekkend ondernemer met een contract van onbepaalde duur bij Smart werkt.
Ann De Visscher
Vertaalster
Brussel
46 jaar
Ingeschreven bij Smart sinds 2007
Interview
Ik heet Ann De Visscher, ik ben 46 jaar en ik ben vertaalster. Mijn activiteit bestaat er dus in dat ik vertalingen doe via vertaalbureaus.
Ik ben sinds augustus 2007 lid van Smart. Ik meen me zelfs het moment te herinneren dat Smart de eerste Activiteiten lanceerde (nvdr: kleine ondernemingen binnen de coöperatie onder leiding van de vennoten). Mijn eerste contracten waren contracten voor auteursrechten.
Vandaag maak ik deel uit van het ethisch comité van de coöperatie. Ik werd uitgeloot om eraan deel te nemen. Dat principe werd in het leven geroepen tijdens een vergadering van Smart in Progress, opdat de Smart-leden ook in het comité vertegenwoordigd zouden zijn en eventuele ethische vragen kunnen stellen.
Vanaf eind 2010 kwamen er regelmatiger vertaalaanvragen binnen en ik had dus geleidelijk aan meer contracten. Toen Smart de mogelijkheid bood om op een contract van onbepaalde duur over te stappen, stelde mijn adviesverlener me die optie dan ook voor. In het begin heb ik geweigerd omdat ik bang was om me te binden. Bovendien wilde ik eerst zien of het wel werkte, ik wilde mijn nek niet te snel uitsteken. Eigenlijk stond ik nogal weigerachtig tegenover een contract van onbepaalde duur omdat je dan elke maand geld moet verdienen en ik was bang dat ik daarmee in de knoei zou komen. Ik vreesde dat ik niet meer zou kunnen beslissen om niet te werken als ik daar geen zin in had. Maar uiteindelijk heb ik dan toch de stap gezet. Mijn adviesverlener zei ook dat het interessant was voor aspecten zoals de pensioenbijdrage of vastgoedleningen, dus dacht ik dat het toch wel een goede keuze zou zijn.
Vooral de stabiliteit van een loon dat elke maand hetzelfde is en ook zeker elke maand betaald wordt, trok me aan. Al zijn de maaltijdcheques ook fiscaal interessant.
Cijfers zijn niets voor mij, dan blokkeer ik een beetje (lacht). Ik had helemaal geen zin om als zelfstandige te werken en 24 uur per dag administratie te moeten doen of de klanten keer op keer te vragen wanneer ze zouden betalen … Het is heel beangstigend om zelfstandige te worden, omdat je niet weet hoeveel geld je maandelijks zal verdienen, dus leek het contract van onbepaalde duur van Smart me uiteindelijk toch de veiligste optie.
Ik moet geen prestaties meer ingeven. Het enige dat ik nog moet doen, is ervoor zorgen dat mijn klanten de offertes goedkeuren en eventueel onkostennota’s opmaken. Dat is alles. Gezien de regelgeving om in Brussel een woning te kopen, kan ik me inbeelden dat een contract van onbepaalde duur me zeker zou kunnen helpen als ik een huis zoek.
Over het algemeen wel. Ik vind het een praktische en veilige oplossing.
Ik was ook fier dat ik genoeg verdiende en vond het fijn dat ik die stap kon zetten. Het heeft me een beetje meer zelfvertrouwen gegeven.
Ik denk dat een vrij duurzame arbeidsrelatie garant staat voor meer zekerheid en minder zorgen. Het is best wel beangstigend als je maar af en toe een kleine prestatie hebt en je niet weet of je aan het einde van de maand de eindjes aan elkaar kan knopen. Anderzijds moet je het contract van onbepaalde duur niet beschouwen als een engagement voor het leven. Je kan altijd terug.
Toutes les interviews
-
Ann De Visscher
“Het heeft me een beetje meer zelfvertrouwen gegeven.” - Beletteraar Bruno Corman: volop investeren dankzij de renteloze lening
-
Denis Lebailly
“Smart is makkelijk in gebruik en een politieke keuze” -
Fabien Glineur
Het onroerend erfgoed van 1900 nieuw leven inblazen: de conservator van sgraffiti - Fazia Smail – Artisanale bakkerin met een hart voor duurzame, gezonde voeding
-
Isabel Dominguez Garces
Van mijn passie mijn beroep gemaakt -
LaRégie.TV
Samenwerken is het systeem op de proef stellen -
Les Branchées
Smart brengt mensen bij elkaar. -
Lina De Munck
“Smart is het ingrediënt dat mijn sauzen net dat tikkeltje meer geeft” -
Mascha
“Ik heb geen tijd om herinneringen te sturen voor onbetaalde facturen. Ik besteed die tijd veel liever aan creatief bezig zijn.” -
Merybelle Hanus
“Het contract van onbepaalde duur heeft mijn activiteit gered.” - Nicolas Belayew: “Door bij te dragen aan de coöperatie help ik anderen bij de ontwikkeling van hun activiteit. Zo is het veel fijner om ondernemer te zijn.”
- Peggy Lee Cooper Mijn relatie met Smart: professionele begeleiding van de bovenste plank
-
Stéphane Mercier
“Elkaar helpen staat centraal in het project Smart.”