Fazia Smail – Artisanale bakkerin met een hart voor duurzame, gezonde voeding

Na een eerste studietraject bleef ze ontgoocheld achter. Dus besloot Fazia Smail om een andere weg in te slaan en een opleiding tot chef-kok te volgen. In 2016 studeerde ze af en ging ze aan het werk in de culinaire wereld. Algauw begreep Fazia dat ze gefascineerd is door brood en alles wat daarmee te maken heeft (de productie ervan, gist, bloem enz.). Pas na een ongeval en een lang verblijf in het ziekenhuis besliste ze om weer aan te knopen met haar familiegeschiedenis en artisanale bakkerin te worden. Om haar project en een klantenbestand uit te bouwen, besloot ze een beroep te doen op de coöperatie.


 

Fazia Smail

Leeftijd: 33 jaar
Beroep: Artisanale bakkerin
Stad: Brussel
Ingeschreven bij Smart: sinds 2020




Interview

Om het beroep van artisanale bakkerin onder de knie te krijgen, trok Fazia naar Bretagne.

“Ik volgde een opleiding bij een deskundige ter zake, Nicolas Supiot.” Dankzij die inspirerende ontmoeting kreeg ze weer voeling met de aarde en kwam het besef dat dit werk haar echt voldoening zou geven. “Ik ben Algerijnse en mijn grootvader had een bijzondere relatie met de aarde die hij mij heeft doorgegeven. Uiteindelijk ben ik ervan overtuigd dat dit pad voor mij was voorbestemd. Het was een logisch gevolg van mijn persoonlijke zoektocht.”

"Weer voldoening krijgen van je werk"

In september 2020 besloot Fazia een opleiding tot voedingsconsulente te volgen.

“Het was helemaal niet de bedoeling om dat beroep uit te oefenen, maar ik wilde vooral de verschillende processen leren begrijpen, zoals de fermentatie met natuurdesem.” Bij de ontwikkeling van haar activiteit als artisanale bakkerin wil ze mensen sensibiliseren over en toegang bieden tot duurzame, gezonde voeding. “Maar dat doel kan je enkel bereiken als je teruggrijpt naar het authentieke!”

"Anderen sensibiliseren over duurzame voeding"

Fazia volgde een opleiding over projectbeheer bij een vereniging voor bedrijfsontwikkeling, maar kreeg zo veel info te verwerken dat ze na vijf maanden door de bomen het bos niet meer zag.

“Ik kwam het opleidingsprogramma van Smart toevallig tegen en nam deel aan een eerste, een tweede en dan een derde opleiding. Zo leerde ik veel bij over bijvoorbeeld de segmentatie van de markt of hoe je best klantenrelaties opbouwt. Het heeft me in elk geval meer zelfvertrouwen gegeven. Eindelijk had ik toegang tot concrete inhoud. De lesgevers zijn stuk voor stuk deskundigen en de uitwisselingen waren – voor mij althans – heel overtuigend.

De opleiding over prijszetting vond ik bijvoorbeeld heel verhelderend, omdat ik dat altijd al moeilijk vond. Tot dan nam ik in mijn berekeningen bijvoorbeeld wel de grondstoffen in aanmerking, maar nooit mijn eigen loon, vakantiedagen of ziekteverlof. Zodra ik dus met al die parameters rekening hield, besefte ik dat de basisprijs van mijn brood veel te laag was!” De opleiding maakt deel uit van een economisch ontwikkelingsparcours dat Fazia volledig volgt. “Tijdens de vierdaagse opleiding groeide er een echte groepsdynamiek. Samen met Céline (Viardot, de lesgeefster) konden we tussen elk onderdeel van de opleiding in kleine groepjes werken. Bovendien hebben we besloten om in de toekomst nog samen te werken.”

"Ik heb heel veel bijgeleerd en heb weer zelfvertrouwen gekregen"

Hoewel Fazia ervoor koos om deel te nemen aan sessies die vooral op economische ontwikkeling toegespitst waren, zette ze ook in op haar persoonlijke ontplooiing.

“Tijdens een discussiepanel kreeg ik de kans om mijn project uit te leggen. Drie weken eerder zag ik dat Smart een opleiding aanbood over stressmanagement, dat kwam dus goed uit! Dankzij die opleiding beleefde ik mijn presentatie helemaal anders. Zo paste ik een van de technieken toe die Rosa (Rochman, de lesgeefster) ons had geleerd, meer bepaald positieve visualisatie. Met als gevolg dat ik me veel zekerder en serener voelde.”

Na die opleidingen richtte Fazia l'Atelier du pain vivant op.

“Het is geen bakkerij, maar een atelier, een plaats om te experimenteren en ervaringen te delen. Sinds begin mei bied ik twee keer per week vers gebakken brood aan. Op termijn wil ik werken met bestellingen en zou ik elke week menu’s willen aanbieden met aandacht voor de geschiedenis van elke variëteit.” Haar motto? De mensen informeren, sensibiliseren en een andere ervaring laten beleven.

Economische en persoonlijke ontwikkeling

Fazia zal op haar beurt de kennis doorgeven die zij opdeed. Omdat deze bijzondere techniek in België amper wordt aangeleerd, heeft ze immers besloten een specifieke opleiding artisanaal bakken op te starten.