Beletteraar Bruno Corman: volop investeren dankzij de renteloze lening

Bruno is grafisch ontwerper, beletteraar en fotograaf. Aangezien hij al sinds 2004 bij Smart ingeschreven is, kunnen we hem gerust een gevestigd Smart-lid noemen.

Hij praat over zijn parcours, zijn beroep en hoe nuttig de tools van de coöperatie zijn om zijn beroepsactiviteit te ontplooien. Vorig jaar deed Bruno bijvoorbeeld een beroep op de renteloze lening om nieuwe machines te kunnen bekostigen.


 

Bruno Corman  

45 jaar

Grafisch ontwerp, belettering, fotografie

Bedrijfsleider van CB Pub in Rochefort
Interview

Als jongvolwassene trok hij van Brussel naar Havelange om aan een goede kunstschool te studeren. Tijdens zijn studies grafisch ontwerp - belettering vestigde hij zich definitief in Rochefort, waar hij vandaag een stevig klantenbestand heeft opgebouwd.

Dat is zo goed in Rochefort. Het is een kleine stad en tegelijk een groot dorp. Iedereen kent iedereen. Ik ken de handelaars goed en ben zelf actief bezig met twee festivals: “Tribute” met covergroepen en “Timeless” voor de jeugd. Ik ben sociaal betrokken. Zo zet ik me ook in voor de voetbalploeg van Rochefort, waarvoor ik alle communicatie heb herwerkt. Met mijn Facebookpagina houd ik me minder intensief bezig, maar ze draait goed, en ik heb een mooi klantenbestand. Ik zou nog meer posts of foto’s kunnen toevoegen, maar ik werk alleen, dus kan ik ook niet te veel werk aannemen.

"Hey Bruno, ik heb een uithangbord nodig..."

Bruno past zich voor elke specifieke job aan. Hij maakt beletteringen, uithangborden en enorme visuals afgedrukt op zeildoek. Hij tekent, decoreert, ontwerpt en bouwt grote communicatiedragers, zowel voor privéondernemingen als voor de publieke sector. 

Ik maak reclameborden die ik zelf bouw: de basisstructuur maak ik in aluminium, daarna neem ik aluminiumpanelen die gefreesd zijn. Ik plak plexi of fixeer letters op prints … Het is belangrijk eerst na te denken over de haalbaarheid. Ik beschouw mezelf als een kunstenaar die met een laspost een beeldhouwwerk zou maken met mechanische onderdelen. Het is niet gewoon vinyl plakken, maar er gaat veel werk aan vooraf voor het ontwerp.

Bruno balanceert voortdurend op de grens tussen grafisch ontwerp, beeldhouwwerk en branding voor ondernemingen. Daarvoor heeft hij materiaal, machines en nog tal van andere uitrustingen nodig. Om te kunnen printen, snijden, frezen, fixeren enz. zijn investeringen nodig.

In het begin kocht ik instapmodellen van materiaal: een invalzaag voor 120 of 130 euro, dat is geen buitensporig bedrag. Ik kocht mijn materiaal gaandeweg. Twee jaar geleden zag ik echter dat alles heel goed ging. Ik had genoeg budget en bij Smart kon ik een renteloze lening aangaan. Zo kan ik op hetzelfde moment verschillende machines kopen die ik nodig heb in plaats van te moeten wachten en ze een voor een te kopen.

Ik maakte een lijst op van de machines die ik nodig had. Daarna nam ik contact op met mijn adviesverlener bij Smart. Ik diende het dossier in en legde uit waarom ik die machines nodig had. Het resultaat: ik kon alle machines tezelfdertijd aanschaffen en ik betaal elke maand een bepaald bedrag af. Dat komt zelfs goedkoper uit dan dat ik om de twee maanden een machine aan volle prijs moet kopen. Het loopt dus vlot, de machines kosten me niet het dubbele van de prijs. Dat is makkelijk. Je moet ongeveer rekenen op een maand om het dossier aan te maken.

Voor zo een aankoop neem je natuurlijk best wel wat tijd, die beslissing gaat sowieso niet over een nacht ijs. Maar dat stoorde me niet, het werkt prima.

"Ik sta 100 % achter de ideeën van Smart en wat Smart doet"

Bruno Corman werkt volledig zelfstandig van ontwerp tot oplevering. Meer dan vijftien jaar geleden besloot hij om zijn activiteit met Smart te ontwikkelen, niet alleen om praktische redenen, maar ook omwille van de coöperatieve geest.

Ik werk heel erg zelfstandig, ik heb de mentaliteit van een zelfstandige. Met andere woorden, ik regel graag alles zelf. Maar ik hou ook van de mentaliteit en positieve energie van Smart. Toegegeven, ik ben er veel minder omdat ik niet in Brussel of Namen woon, maar ik kan tenminste wel met al die mensen samenwerken.