Denis Lebailly
“Smart is makkelijk in gebruik en een politieke keuze”

Denis Lebailly is afkomstig uit Namen, 37 jaar oud en consultant in data science, een domein waarin hij altijd gewerkt heeft. Zijn ding? Taal. Hij behaalde trouwens een taalkundig diploma om daarna nog een master in de digitale tekstanalyse te volgen. Als onderzoeker, consultant en lesgever is Denis Lebailly van alle markten thuis.


 

Denis Lebailly
Namen
37 jaar
Consultant in data science
Ingeschreven bij Smart sinds 2019.
Interview

Wanneer is je carrière begonnen?

In 2010 begon ik te werken in de NLP (Natural Language Processing). Dat is de ontwikkeling van algoritmes die een computer helpen om mensentaal te begrijpen, bijvoorbeeld voor computervertaling, de opsporing van gevoelens, de indeling van teksten enz. Allemaal dingen die vandaag heel gebruikelijk zijn, maar dat toen zeker nog niet waren. Het is een vakgebied dat heel dicht aanleunt bij wat we nu data science noemen. Met andere woorden: data en artificiële intelligentie gebruiken om taken uit te voeren, zoals fraude opsporen. Het enige verschil zit in het type data: aan de ene kant werken we met niet-gestructureerde gegevens (tekst) en anderzijds werken we met gestructureerde gegevens.

Ik heb vooral in kleine bedrijven gewerkt en moest leren om een beetje van alles te doen. Dat is heel verrijkend, omdat je veel dingen ontdekt en bijleert. Ik vind dat ook heel leuk, maar na tien jaar had ik zin om aan verschillende projecten tezelfdertijd te werken. Ik moest dus zelfstandige worden of via Smart werken. Het was een goede manier om snel de overstap te maken, te testen of het me beviel en of ik het werkritme goed vond. Ik ben nu vier jaar bij Smart en het bevalt me vandaag nog altijd om zo te werken.

"Ik had zin om aan verschillende projecten tezelfdertijd te werken."

Hoe vind je projecten en waaruit bestaan ze?

Het speelt in mijn voordeel dat mijn profiel erg gezocht wordt. Ik doe dus geen prospectie. Vroeger had ik vooral contracten van lange duur. Zo heb ik bijvoorbeeld drie jaar lang drie dagen per week aan een onderzoeksproject gewerkt. Daardoor kon ik de twee andere dagen van de week mentor zijn voor junior medewerkers in kleine bedrijven die zich geen voltijds seniorprofiel kunnen veroorloven. Vandaag geef ik zeven maanden voltijds les voor BeCode (https://becode.org/fr/). Lesgeven is nieuw voor mij, maar ik doe het graag. Het sociale aspect is immers ook niet te onderschatten. Als informaticus zit je vaak alleen voor een scherm en sinds corona is telewerk meer regel dan uitzondering, zeker in de IT-wereld. Bij BeCode werken we per week twee dagen op afstand en drie dagen ter plaatse. Bovendien is het een zinvol en sociaal project: we leiden mensen op die soms in grote moeilijkheden leven. In de groep van negentien personen die ik vandaag onder mijn hoede heb, zitten bijvoorbeeld vluchtelingen, mensen die zich omscholen na een burn-out enz. Dat zijn heel intense situaties.

"Bovendien is het een zinvol en sociaal project."

Waarom Smart?

Smart is makkelijk in gebruik. In geval van vragen of problemen kan je makkelijk bij je adviesverlener terecht en de interface waarop je de offertes en facturen terugvindt is heel intuïtief, dus ik kan er goed mee werken. Daarnaast vind ik het gewoon fijn en interessant om deel uit te maken van een gedeelde onderneming in een coöperatief model. Ik deel de coöperatieve waarden en stond ook mee aan de wieg van een coöperatie in Anderlecht (n.v.d.r.: wAnderCoop). Gezien het vakgebied waarin ik werk en de werkuren die meestal van toepassing zijn, zou ik misschien meer geld verdienen als ik geen beroep deed op Smart. Ik weet het, ik ben niet de meest efficiënte wat mijn fiscale optimalisatie betreft (lacht). Maar ik betaal liever wat meer ten gunste van een model dat ik interessant vind. Dat is een politieke keuze.