Peggy Lee Cooper
Mijn relatie met Smart: professionele begeleiding van de bovenste plank

Diva en nachtmens Peggy Lee Cooper is een “showgirl” met een heleboel talenten. Als zangeres, actrice, producente en regisseuse heeft “Peg” van haar leven een permanent spektakel gemaakt. Hoewel het podium en de schijnwerpers slechts het topje van de ijsberg zijn, is het beheer van haar professionele project niet minder indrukwekkend.


 

Peggy Lee Cooper
Luik
Ingeschreven bij Smart sinds 2006
Interview

Smart in 3 woorden? Praktisch, efficiënt, snel.

Als vennoot van Smart voel ik me …? Mooi.
 
 

Kun je ons iets meer vertellen over het professionele milieu waarin je vertoeft?

De cabaretwereld is een universum waar je alleen optreedt. Je maakt heel zelden deel uit van een gezelschap als werknemer. Je werkt alleen, moet zelf werk vinden door links en rechts te solliciteren en het is niet vaak voor lange periodes. Het is heel bijzonder omdat je sterk op jezelf aangewezen bent. Bovendien krijgt de cabaretwereld doorgaans geen subsidies. Ik ben begonnen toen Smart nog niet bestond. Er waren toen maar twee oplossingen: werken in het zwart of als zelfstandige, en dat tweede was geen optie. Vooral omwille van de minieme taaklonen en ook gewoon omdat er niet genoeg werk was! Een cabaret opent pas ‘s avonds en in het weekend de deuren. Iets tussenin bestond er niet, een cabaret nam geen mensen aan met een contract van bepaalde of onbepaalde duur.

"Ik win enorm veel tijd"

Heeft Smart je in dat opzicht een veilig kader geboden?

Een groot deel van mijn problemen is verdwenen, dat is zeker. Smart is ongeveer tien jaar geleden in mijn leven gekomen, en mijn eerste contracten waren als fotograaf na mijn studie. Toen ik in het cabaret begon, lagen de taaklonen belachelijk laag, maar alle begin is moeilijk, dus neem je wat je kan krijgen omdat je nu eenmaal je personage op het podium moet uitproberen. Het was de gewoonte om KVR¹ te gebruiken. Vanaf het moment dat je project zich ontwikkelt, heb je contact met andere personen en vragen de organisatoren je om ‘serieuzere’ documenten. Alleen ben ik een performer en geen boekhouder. Dankzij Smart krijg je de indruk dat het administratieve aspect niet meer bestaat. Zo win ik enorm veel tijd.

Dus kort samengevat: minder administratieve rompslomp in ruil voor meer creativiteit?

Het is zelfs niet minder, er is helemaal geen administratieve rompslomp meer. Het is te zeggen, ik beschouw de mails om een optreden te boeken niet als administratief werk. Net als mijn performances maken ze deel uit van mijn werk als artiest. Smart maakt alles veel eenvoudiger voor mij door het gebruiksgemak van haar diensten. Daardoor is dat aspect van het werk quasi onbestaande voor mij, terwijl ik weet dat alles wat ik doe wel binnen een wettelijk kader gebeurt.

"Ik ben showgirl, geen boekhouder"

Voel jij je, als soloartiest, begeleid door Smart?

Een opmerkelijk moment in mijn carrière was toen ik mijn kunstenaarsstatuut heb aangevraagd. Op dat moment waren het werk en de begeleiding van Smart het belangrijkste voor mij omdat het iets is wat ik niet alleen zou kunnen doen. De opvolging die me werd aangeboden en het contact met mijn adviesverleenster waren fantastisch. Ik had Smart niet meer enkel nodig om makkelijk mijn dagelijkse prestaties in te voeren, maar werd ook echt professioneel begeleid. Bovendien kon ik dankzij die begeleiding mijn werk ook veel professioneler uitvoeren.

Hoe heb je een netwerk ontwikkeld?

Door voorstellingen te doen, mensen te ontmoeten enz. Ook al werken we allemaal alleen, toch bestaat het voordeel dat we elkaar kunnen helpen. Ik ben dan niet alleen ‘showgirl’, maar word ook producer van andere voorstellingen. Het kader van Smart heeft ervoor gezorgd dat ik mijn eigen veilige kader kon vormen. Dankzij Smart kan ik in volle vrijheid functioneren terwijl ik blijf evolueren. Ik ben opgevolgd, ik heb mijn problemen op tafel kunnen leggen. Het is een echt voordeel om samen met een buitenstaander de balans te kunnen opmaken.

Wanneer heb je besloten: “dit wordt mijn beroep”?

Ik beschouw dit al van in het begin als mijn beroep en ik hoop echt dat het zo blijft want ik hou van wat ik doe. Ook al is het geen klassiek beroep, het blijft wel werk met zijn voor- en nadelen, maar het is zeker geen hobby! Bovendien ben ik niet in staat om veel andere dingen te doen … In mijn beroep gaat het er niet alleen om het podium te betreden, te zingen en weer te vertrekken. Alleen begrijpen de mensen dat niet altijd en zijn er velen die blijven vragen wat we nu eigenlijk doen in het leven “behalve dat”.

 

¹: De Kleine Vergoedingsregeling is een voordeel voor kunstenaars dat vrij is van sociale bijdragen en belastingen. Ze wordt toegekend door de fiscale overheid als een terugbetaling van kosten, waardoor ze niet als een loon wordt beschouwd en dus geen recht geeft op sociale rechten.