Merybelle Hanus
“Het contract van onbepaalde duur heeft mijn activiteit gered.”

Merybelle is lid van de coöperatie sinds 2015 en werkt via Smart met een contract van onbepaalde duur. Haar activiteit werd zwaar getroffen tijdens de coronacrisis, maar dankzij het contract van onbepaalde duur had ze recht op bijstand en uitkeringen.


Merybelle Hanus

Organisatrice van evenementen
Brussel
Ingeschreven bij Smart sinds 2015

 
Interview

Kan je me in enkele woorden zeggen wie je bent en wat je doet?

Mijn activiteit heet EU Venue Finders en helpt organisaties om locaties te vinden voor hun professionele evenementen. De organisaties die contact met mij opnemen, zijn vooral Europese verenigingen en ngo’s. Mijn klanten bezorgen me de nodige details (aantal deelnemers, budget, type evenement enz.) en ik neem dan contact op met locaties die eventueel geschikt zouden zijn. Door de zoektocht naar een locatie op mij te nemen, besparen de organisatoren van evenementen niet alleen behoorlijk wat tijd, maar ook geld, want mijn dienstverlening is eigenlijk gratis. Ik word vergoed in de vorm van een commissie, die ik van de locaties ontvang zodra een evenement is afgelopen. Ik ontmoet heel graag nieuwe mensen, ik hou ervan om mensen te helpen en het moet vooruit gaan! Dat is, denk ik, waarom ik dit soort activiteit doe. Locaties bezoeken, nieuwe klanten leren kennen, overeenkomsten sluiten met hotels, reizen  je moet constant overal aan denken en daar hou ik wel van! 

Sinds wanneer ben je bij de coöperatie Smart ingeschreven?
Ik ben afkomstig uit de Gaumestreek in de provincie Luxemburg en ik ben eind 2015 naar Brussel verhuisd. Enkele maanden later besloot ik een onderneming op te richten en een vriend had mij over Smart verteld.
Wanneer en hoe is je overgang naar een contract van onbepaalde duur verlopen?

Eind 2017 werd ik erover aangesproken door mijn adviesverlener Jean-Christophe Wasterlain omdat mijn activiteit goed begon te lopen. Ik stond op mijn beurt op het punt hem te vertellen dat ik zwanger was.

 

Wat betekent het voor jou en voor je dagelijks leven?

Alles is veel eenvoudiger geworden! Aangezien ik zwanger was, had ik recht op een moederschapsuitkering en was ik volledig gedekt tijdens mijn moederschapsverlof, zoals alle loontrekkende jonge mama’s. Dat is een groot voordeel, want zo kon ik mijn activiteit tijdens mijn zwangerschapsverlof op een lager pitje zetten en enkele rustige maanden doorbrengen met mijn baby. Toen ik terug begon te werken, kreeg ik onmiddellijk mijn loon dankzij het contract van onbepaalde duur. De sociale zekerheid die gepaard gaat met een contract van onbepaalde duur is echt geniaal. Je hebt ook minder administratief werk omdat je geen prestaties/contracten meer moet ingeven en je moet ook niet meer elke maand je loon berekenen. Mijn loon wordt nu elke maand op mijn rekening gestort. Weer iets minder om me zorgen over te maken. Idem voor de maaltijdcheques die elke maand gestort worden. Dat doet echt goed.

Wat zou je zeggen aan een Smart-vennoot die nog twijfelt?

Aarzel niet en grijp de kans op een contract van onbepaalde duur met beide handen aan!

 

Heeft de huidige gezondheidssituatie een impact gehad op je activiteit?

Absoluut. De evenementensector is een van de meest getroffen sectoren door de crisis. Alle evenementen die ik in 2020 zou doen, zijn geannuleerd. Het is een ramp. Ik heb dit jaar maar één factuur ontvangen, voor een conferentie die in januari 2020 heeft plaatsgevonden, al de rest werd verschoven naar 2021/2022 of gewoon geannuleerd.

 

Hoe heeft het contract van onbepaalde duur je in deze omstandigheden geholpen?

Het contract van onbepaalde duur heeft mijn activiteit gered. Ik had al sinds midden april 2020 recht op een werkloosheidsuitkering omwille van corona en dat was een enorme opluchting. Ik krijg nu nog steeds een werkloosheidsuitkering voor corona.

OOK INTERESSE VOOR EEN CONTRACT VAN ONBEPAALDE DUUR?