> ONTDEK ONZE BLOGkronik <

Fotografie in België – Een focus op de sector

Une publication de Pool Andries en Emmanuel d’Autreppe in samenwerking met het studiebureau

Dit werk binnen de collectie Op het terrein geeft voor het eerst een overzicht van de fotografiesector in België. De hoofddoelstelling van deze publicatie bestaat erin bij te dragen tot een betere kennis van de fotografiesector in al haar aspecten.

In het eerste deel ‘Doorlichting van de sector’ komen diverse aspecten van de fotografiesector aan bod waaronder  het opleidingsaanbod, de structuren en de betrokken actoren. Deze doorlichting heeft als doel het terrein grondig te verkennen, zij het niet exhaustief.

Het tweede deel ‘Vragenlijst’ bevat een analyse van de resultaten van een online-vragenlijst die werd opgesteld door twee experts, de werkgroep fotografie en het studiebureau. Ruim 900 Belgische fotografen beantwoordden deze vragenlijst. De vragen peilen naar verschillende aspecten van de beroepsfotografie zoals het statuut van fotografen, de aard van de activiteiten, het lidmaatschap bij verenigingen (met name vertegenwoordigende en beschermende organismen), de concrete werkmodaliteiten, de inkomsten en  financiële ondersteuningsmogelijkheden.

Deze twee delen worden verder aangevuld met interviews van fotografen en twee artikels: één over het auteursrecht en het recht op afbeelding binnen de fotografiesector en een tweede over de nieuwe uitdagingen waar fotografen voor staan in het digitale tijdperk.

De inhoudstafel van deze publicatie vind je hier en hier lees je een samenvatting van de studie.

Uitgave van PVCB - Smart, 2013, 256 p.
ISBN: 978 293051503 8
Beschikbaar in de kantoren van Smart