SmartCoop zet zich in voor diversiteit
Op 23 april 2024 heeft SmartCoop het diversiteitslabel ontvangen. Het label wordt door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uitgereikt en is een bevestiging van het feit dat onze coöperatie diversiteit promoot en een gunstige evaluatie kreeg voor de uitvoering van de maatregelen en acties van haar eerste diversiteitsplan. Onder begeleiding van Actiris blijven we ons met een nieuw diversiteitsplan inzetten voor meer inclusie op de werkvloer.
Deze acties uit het diversiteitsplan 2020-2022
werden met succes uitgevoerd
1. Garanderen van een open, transparante en niet-discriminerende aanwerving voor elke functie en op alle hiërarchische niveaus.
2. Systematisch vermelden in de werkaanbiedingen dat Smart een actief diversiteitsbeleid voert.
3. Vragen of kandidaten tijdens hun sollicitatiegesprek een redelijke aanpassing nodig hebben.
4. Inzetten op de ontwikkeling en opleiding van de vertrouwenspersoon op het vlak van antidiscriminatie (opleidingen “De antidiscriminatiewetgeving: wettelijk kader en praktische toepassingen”; “Atelier de sensibilisation aux transidentités”…).
5. Analyseren van en sensibiliseren over de loonkloof (lonen bepaald via het rooster van Berenschot).
6. Ontwikkelen van een procedure voor de overdracht van competenties wanneer iemand met pensioen gaat.
7. Het personeel sensibiliseren en informeren over diversiteit en antidiscriminatie.
8. De leden en verschillende gesprekspartners van Smart informeren over het engagement van de coöperatie voor diversiteit en tegen discriminatie (organisatie van workshops i.v.m. diversiteit in Luik in het najaar 2022, i.v.m. gender tijdens de algemene vergadering 2023…).
9. Eventuele belemmeringen voor ouders wegnemen (luiertafel in de toiletten die toegankelijk zijn voor de leden, Smart-leden kunnen hun baby meebrengen tijdens een opleiding, inrichting van een rust- of borstvoedingsruimte die voor iedereen toegankelijk is …).
10. Organiseren van een informatiegesprek wanneer iemand met pensioen gaat.
11. Personen aanwerven die geen van de drie officiële landstalen spreken en hen intern les geven.
12. Toevoegen van Nederlandstalige opleidingen voor de leden.
13. Ontwikkelen van een concretere aanpak voor personen met een handicap (collectieve infosessie voor leden van de Belgische liga voor multiple sclerose in februari 2022; mogelijkheid voor de leden om bij de inschrijving voor een opleiding om een redelijke aanpassing te vragen…).