Smart in een notendop

ZEG NIET MEER SMART, MAAR

 

 

 

De Société Mutuelle pour artistes (SMart), die in 1998 door Pierre Burnotte en Julek Jurowicz in België in de vorm van een vzw werd opgericht, gaat sinds 2017 door het leven als een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid en sociaal oogmerk (cvba-so).

Onlangs liet de onderneming ook het acroniem achterwege om enkel de naam over te houden die eruit voortvloeide. Uit die identiteitsverandering blijkt nog maar eens dat de coöperatie de diversiteit wil weerspiegelen van de profielen van alle autonome werkers die een beroep doen op Smart, ongeacht de sector waarin ze actief zijn.

WAT DOET SMART?

Via Smart kunnen alle autonome werkers hun activiteiten beheren en prestaties factureren op een autonome manier. Ze vinden zelf hun klanten, bepalen zelf het factuurbedrag en hun activiteiten. Voor hun klanten doen ze dus gewoon wat andere zelfstandigen doen.

Voor elke prestatie is Smart de werkgever, waardoor de werkers een statuut van loontrekkende hebben. Smart zorgt dus voor alle sociale en fiscale aangiften die verband houden met hun activiteiten. De coöperatie biedt daarbij de beste sociale bescherming en ontwikkelt andere gedeelde diensten. Het statuut dat zo ontstaat, zou gedefinieerd kunnen worden als ondernemer-loontrekkende.

 

SMART, VOOR WIE?

Voor iedereen die de coöperatie nodig heeft. Ongeacht het profiel van de gebruikers (dienstverlener, kunstenaar, zko/kmo, vereniging …), of ze slechts één dag willen presteren of hun activiteiten voor langere tijd willen ontwikkelen, of ze van plan zijn te werken met personeel, of ze belangrijke investeringen beogen of gewoon één prestatie moeten factureren … Smart heeft een oplossing voor hen.

 

SMART, EEN GEDEELDE ONDERNEMING

Een gedeelde onderneming bestaat uit autonome werkers die besluiten om hun beroep uit te oefenen door samen een aantal diensten en tools te delen voor de ontwikkeling van hun economische activiteiten.

In plaats van elk hun eigen structuur op te richten, gebruiken ze de gedeelde onderneming als gemeenschappelijk hulpmiddel voor juridisch, administratief en verzekeringsadvies dat door alle aangesloten entiteiten voor economische doeleinden gebruikt wordt: om te investeren, te kopen, personeel aan te werven, te produceren of te verkopen.

 

SMART, EEN COÖPERATIE

Smart heeft gekozen voor de juridische vorm van een coöperatie met open lidmaatschap. Ze maakt dan ook geen onderscheid tussen haar vennoten en streeft een actief participatief bestuur na. Bovendien heeft ze ervoor gekozen om haar vennoten niet te vergoeden: geen uitkering van dividenden noch meerwaarde op aandelen. Zo hebben de vennoten de volledige controle over de rijkdom die ze met hun werk creëren.