> ONTDEK ONZE BLOGkronik <

Strip en illustratie in België – Een stand van zaken en de sociaaleconomische situatie van de sector

Une publication de Pascal Lefèvre en Morgan Di Salvia

België mag dan wel internationaal bekend zijn voor haar stripproductie en illustratiewerk, toch staat deze creatieve sector alsmaar meer onder druk. Tot op heden heeft niemand een precies idee over de actuele sociaaleconomische situatie van de illustrator of stripauteur. Daarom nam het studiebureau van PVCB – Smart het initiatief om een grootschalig onderzoek uit te voeren.

Het eerste deel van de publicatie geeft een overzicht van de sector. Dit is een uitgebreid vademecum met alle scholen, uitgevers, verdelers, boekhandels, auteursverenigingen, gespecialiseerde bibliotheken, enz.

Het volgende deel van deze uitgave bestaat uit een doorwrochte analyse van de sector. Daarvoor werden zeshonderd Belgische tekenaars en illustratoren gecontacteerd.

In het derde deel worden toekomstperspectieven bekeken. Daarvoor werd een casestudie gemaakt van het Japanse fenomeen waarbij manga’s via gsm’s en smartphones verspreid worden. In de eindconclusie komen de pijn- en discussiepunten en mogelijke oplossingen aan bod.

De inhoudstafel van deze publicatie vind je hier.

 

Uitgave van PVCB - Smart, 2010, 148 p.
ISBN: 978 94 014 1548 4
Verkoopsprijs: 10 €, leden: 7 €
Beschikbaar in de kantoren van Smart