Werken in België voor een buitenlandse opdrachtgever

mis à jour le 4/2/2014

U wordt tewerkgesteld door een buitenlandse opdrachtgever

U bent artiest en u wordt tewerkgesteld door een opdrachtgever (werkgever), die gevestigd is in een ander land van de EU dan België, en die u detacheert naar België om daar een prestatie uit te voeren.

  • Dit is het geval indien uw opdrachtgever u tijdelijk, voor een periode die niet langer duurt dan 24 maanden, detacheert naar België voor professionele redenen.
  • In dit geval blijft u onderworpen aan de sociale zekerheid van het land waar u tewerkgesteld was. Voor uw vertrek naar het land waarnaar u gedetacheerd wordt moet u een formulier A1 in uw bezit hebben waarin verklaard wordt dat u onder de wetgeving van het vroegere land van arbeid valt voor uw sociale zekerheidsbijdragen.
  • Het voordeel van de detachering is dat u uw sociale zekerheidsbijdragen in éénzelfde land betaalt, namelijk uw vroegere land van arbeid, en dit komt uw rechten binnen de sociale zekerheid ten goede.
  • In dit geval kan u voor uw loonadministratie beter geen beroep doen op Smart want anders betaalt u uw sociale zekerheidsbijdragen in België (ipv in uw vroegere land van arbeid).