Sociale top voor eerlijke banen en groei

Bericht - 17/11/2017
Foto: Sören Andersen

Op vrijdag 17 november 2017 kwamen de Europese staatshoofden samen in het Zweedse Göteborg voor de eerste sociale top in 20 jaar. De discussie zal gaan over samenwerking voor meer eerlijke banen en groei in de Europese Unie.  Op het programma staat ook de gezamenlijke ondertekening van de Europese pijler van sociale rechten.

Deze lijst bevat 20 sociale beginselen en rechten over verschillende onderwerpen (gelijke kansen en toegang tot de arbeidsmarkt, werkbaar werk, sociale bescherming en sociale inclusie). We namen deel aan de voorafgaande conferentie over de rol van de sociale economie voor de toekomst van het werk, schreven een opiniestuk in Le Soir en reageerden op de voorafgaande raadpleging over de pijler door de Europese Commissie.

Opiniestuk van Sandrino Graceffa, Afgevaardigd bestuurder van Smart in Le Soir: 

“De rechten van de werknemers op de arbeidsmarkt, in de socialezekerheidsstelsels, in de actuele sociale dialoog… en in hun relaties tot het werk, worden niet alleen bedreigd: ze worden nu actief aangevallen en stukje bij beetje uit de weg geruimd. De redenen zijn in feite op slechts één hand te tellen: de ontoereikendheid van het regelgevende kader dat toegang tot deze rechten verleend, een steeds sterker gefragmenteerd en ongestructureerd arbeidsaanbod, de gelegaliseerde veralgemening van gedefiscaliseerde verloningen, een ongebreidelde concurrentie tussen ongeschoolde of laaggeschoolde werkers in een arbeidsmarkt “op afroep”, de diepgaande veranderingen in productiepatronen in alle economische sectoren die leiden tot een erosie van ondergeschiktheid en dus automatisch ook van loonarbeid.” 

Lees het volledige artikel in Le Soir 

Meer info over het thema werk en sociale rechten