“Shadow Game” rijft Smart-prijs binnen op het Festival des Libertés

Evenements - 2/11/2021

Zoals elk jaar draagt Smart haar steentje bij aan het Festival des Libertés door de uitreiking van een Smart-prijs. Dit jaar kende de jury van werknemers de prijs toe aan de documentaire Shadow Game van Eefje Blankevoort en Els Van Driel.

“Onder de migranten die hun toevlucht zoeken in Europa zijn veel alleenreizende tieners. Het overschrijden van de Europese grenzen noemen ze ironisch ‘the game’. Ze worden geconfronteerd met mijnenvelden, grenswachten, beren en snelstromende rivieren. We volgen deze moedige tieners op hun verraderlijke tocht, dankzij beelden die ze zelf maakten.”

Wat de Smart-jury ervan dacht:
De documentaire bevat ruwe beelden, zonder regie of montage, die vaak door de jongeren zelf gefilmd werden met hun gsm, een van de belangrijkste instrumenten voor hen om te overleven. We horen zelden hun stem, maar hier horen we hen zonder censuur of (mis)interpretatie.
(…)
Deze documentaire herinnert ons eraan hoe jong sommige vluchtelingen wel zijn. Hun positieve kracht en hoop raken ons recht in het hart. Dit is een verontrustende, essentiële film. Hij speelt zich af tegen de achtergrond van het migratiebeleid van fort Europa, een mooie plek voor zij die er al wonen, maar verschrikkelijk hard voor de mensen die er hun toevlucht zoeken.

Proficiat aan de regisseurs en bedankt aan de jury!