Kunstenaars over Europa – 12/5 – Molenbeek

Debat, Events - 26/4/2014

Voor de verkiezingen van 25 mei willen we de aandacht te trekken op het belang van cultuur voor de toekomst van Europa. In welke mate is het mogelijk om het oorspronkelijke Europese project nieuw leven in te blazen: als bron van diversiteit en niet enkel als leverancier van uniforme consumenten?

Hoe kan cultuur helpen een politieke entiteit uit te bouwen die – binnen en buiten het Europese continent – open staat voor de buitenwereld, de andere?  Welke economische modellen hebben de creatieve beroepen en de cultuurwereld aan Europa te bieden? Gemeenschappelijke structuren en organisaties uit de sociale economie proberen de productie van rijkdom en burgerparticipatie met elkaar te verzoenen. Kunnen deze ontwikkelingen uit de creatieve sectoren naar andere delen van de samenleving overgeplant worden? Het projectwerk is wijdverspreid binnen de creatieve sectoren. Kunnen we daar lessen uit trekken voor andere beroepsgroepen die hier nog niet mee vertrouwd zijn? Hoe kan Europa de ontwikkeling van de cultuursector stimuleren en het leven van de creatieve werkers verbeteren? En wat als we de dingen eens anders bekeken en cultuur zouden beschouwen als de groeimotor van een economische relance?

Deze bijeenkomst in mei moet het publiek duidelijk maken waarom de Europese verkiezingen belangrijk zijn voor de cultuursector en de creatieve beroepen. We hebben daarom een aantal grote namen samengebracht die de Europese instellingen goed kennen: parlementsleden, medewerkers van parlementaire fracties, ambtenaren van de Europese Commissie. De kunstenaars krijgen de mogelijkheid om deze politici en ambtenaren aan de tand te voelen en duidelijk te maken wat ze verwachten van Europa.

Sprekers:

– Jacques Delcuvellerie, toneelschrijver en regisseur
– Jean-Paul Dessy, vioolspeler, componist, muzikaal artistiek directeur van Mons 2015,
– Angel Vergara, beeldend kunstenaar

– Marie Arena : lijsttrekker PS
– Isabelle Durant: Europees parlementslid ECOLO et Vice-voorzitter Europees Parlement
– Xavier Troussard, verantwoordelijke voor het Programma “Creative Europe” – MEDIA bij de Europese Commissie.

Waar? Creative Spot Molenbeek

Wanneer? Maandag 12 mei om 20u.

Het debat vindt plaats in het Frans. Schrijf je hier in.

Memorandum
Naar aanleiding van de verkiezingen stelden we ook een memorandum op: raadpleeg het hier