Geëngageerde cinema op het grote scherm van de kleine Ciné-club PVCB 

Evenements - 18/9/2023

Popcorn hebben we niet echt voorzien. Maar aangezien we beschikken over een mooie ruimte, een groot scherm, stoelen, koffie en ideeën in overvloed, kunnen we evengoed een film kijken. Toch?

Ok! Omdat de PVCB (Professionele Vereniging voor Creatieve Beroepen) nog meer wil betekenen dan de publicaties op smartbe.be en de talrijke debatten en conferenties heeft Smart een heuse filmclub in het leven geroepen. Vanaf nu kan je ook films en documentaires komen kijken bij de Ciné-club PVCB!

Waarom een filmclub?

Er zijn al filmclubs in overvloed, voor de liefhebbers van western, onafhankelijke films, Hollywoodklassiekers en zelfs new wave, die er dan na de film nog urenlang over discussiëren. De onze is gewijd aan maatschappelijke vraagstukken en zal films en documentaires tonen met onderwerpen die de coöperatie na aan het hart liggen.

Bovendien zijn Smart en de PVCB, haar vereniging voor levenslang leren, partners van Bruxelles Laïque, de vereniging die het Festival des Libertés organiseert waar Smart actief aan deelneemt. Er worden tal van documentaires vertoond die een stem geven aan getuigenissen van verzet en de verdediging van rechten en vrijheden. Sinds 2012 wordt er jaarlijks een Smart-prijs uitgereikt door een jury met leden van de coöperatie. Sommige films van het festival worden tijdens het jaar in de kijker gezet in de “Ciné-club des Libertés” in twee onafhankelijke bioscopen in Brussel: Vendôme en l’Aventure.

In de fantastische ruimte van de KOP, op een steenworp van de Hallepoort, kan je bij de nieuwe Ciné-club van de PVCB-Smart gratis films kijken. Sommige staan ook op het programma van de “Ciné-club des Libertés”.

De eerste filmvertoning vindt plaats op maandag 2 oktober. Daarna verwelkomen we jullie graag maandelijks op de eerste maandag of dinsdag. De tweede editie is dus gepland op dinsdag 21 november 2023. Noteer het al in de agenda!

Vertoning op 2 oktober om 18 uur: “March for dignity”

Documentaire van John Eames. Een groep LGBTQI+-activisten probeert de eerste Pride van Georgië te organiseren. Een Pride is één groot feest, maar dat niet alleen. Het is ook en vooral een krachtige daad ter verdediging van de basisrechten en een spectaculair antwoord op discriminatie. Als reactie op de moed en kalmte van de organisatoren worden traditionele, gewelddadige groeperingen door de lokale kerk openlijk aangespoord tot geweld. De documentaire getuigt in 75 minuten over een strijd voor het recht om in rust en vrede te bestaan.
Deze film heeft in 2022 de speciale Smart-prijs voor documentaires ontvangen op het Festival des Libertés.

Vertoning op 21 november om 18 uur: “Shadow Game”

Documentaire van Eefje Blankevoort en Els Van Driel. Deze film heeft in 2021 de speciale Smart-prijs voor documentaires ontvangen op het Festival des Libertés.
Meer: https://kronik.smart.coop/21-11-cine-club-pvcb-shadow-game-van-eefje-blankevoort-en-els-van-driel/?lang=nl

 

Ingang KOP: Coenraetsstraat 72 – 1060 Brussel.
– (fietsparking op de binnenkoer)
– Bus of tram (halte Zweden), of metro (Hallepoort)
– Villo! stations 065, 344, 349.