Terug naar de lijst met kandidaten

Dave Van den Heuvel

Man
FR | NL | EN |
1000 Brussel
Categorie A

Beroep, activiteit :

filmregisseur, scenarist & producent
Ik ben afgestudeerd aan de filmschool het Ritcs en heb na een kortfilm in 2005 mij volledig toegewijd aan het maken van reclamespots en films voor grote bedrijven (Europese Unie) en kleinere (NMBS, Opel, Toyota,...). Momenteel ben ik echter bezig aan een terugkeer naar het fictie genre, meer bepaald met een langspeelfilm. Ik heb ondertussen voldoende ervaring opgebouwd en zou een unieke beeldvoering kunnen bieden. Maar een film maak je niet alleen. Bijgevolg is het ontmoeten van kunstenaars en freelancers een essentieel onderdeel in het productieproces. En hierin kan Smart een belangrijke schakel vormen. En wat voor mij geldt, kan ook productief zijn voor andere kunstenaars en freelancers.

Wat kan ik bijdragen aan het Smart project? Welke vaardigheden en ervaringen breng ik mee als lid van de Raad van Bestuur?

Ik ben intussen meer dan 10 jaar actief bij Smart en van bij het prille begin werkzaam met mijn activiteit van diverse filmproducties. Met mijn activiteit en de hulp van Smart-leden heb ik ook een cinema-spot kunnen produceren rond de vluchtelingenproblematiek. Ik sta ook in direct contact met heel wat andere kunstenaars die werkzaam zijn binnen de filmsector (van acteurs tot monteurs en camera-mensen), en al dan niet lid van Smart. Ik ben drietalig en volg ik de politiek en de actualiteit op de voet. Ik ben een gemotiveerd en gedreven iemand, die werkt met een duidelijke doelstelling en duurzame resultaten wil bereiken voor het welzijn van de Smart leden.

Waarom stel ik me kandidaat voor de Raad van Bestuur van de Smart-coöperatie?

Ik heb het kunstenaarsstatuut van binnenuit zien evolueren in de laatste 15 jaar. De goede ondersteuning via Smart was vaak omgekeerd evenredig met de beperkende inmenging van de overheid; steeds meer regeltjes, papierwerk, degressiviteit in allerhande vergoedingen en uitkeringen. De keuze om zelfstandig te worden drong zich steeds meer op en bijgevolg ook de noodzaak om meer commercieel werk te verrichten ten nadele van het artistieke. Terwijl kunstenaars zich in allerhande bochten moeten wringen om in regel te blijven met de huidige wetgeving, verandert deze om de haverklap. Als er een mogelijkheid bestaat om te wegen op het politiek beleid via mijn inbreng in de Raad van Bestuur - en zo
1. het statuut van kunstenaars te versterken,
2. de papierwinkel terug te dringen tot het strikte minimum,
3. meer zuurstof te geven aan beginnende projecten door ondermeer de samenwerking tussen activiteiten te stimuleren -
dan wil ik mij hier volledig voor inzetten.

Hoe zie ik Smart in de toekomst? Wat is mijn langetermijnvisie voor het project?

Een grotere bescherming van kunstenaars, er voor zorgen dat Smart-leden elkaar beter kunnen vinden. Dit kan gebeuren via:
1. meer politieke sturing en lobbywerk
2. een bredere omkadering van kunstenaars en freelancers via Smart (via de website, begeleiders, andere leden)
3. uitbreiding van de website met een interactieve module waar kunstenaars en andere freelancers elkaars werk kunnen zien en in contact komen met elkaar, inclusief met chat-board.
4. meer workshops, rond artistiek, sociaal-maatschappelijke of fiscale onderwerpen.