Terug naar de lijst met kandidaten

Alain Swinnen

alain.swinnen@skynet.be
+32476318644
FR | NL | DE |
Buizingen en België
Categorie A

Beroep, activiteit :

Alain Swinnen verdeelt zijn tijd tussen drie hoofdactiviteiten. Dit laat hem toe om de realiteit op verschillende manieren te benaderen. Als farmaceutisch consulent is hij gespecialiseerd in onderhandelen, het bedrijfsleven en economie. Maar het is zijn hobby, diepzeeduiken, die hem tot professioneel onderwaterfilmmaker maakte. Voor zijn films werkt hij samen met de RTBF, RTL-TVI en TF1.
Gestart via een samenwerking met ADEPS (de Franstalige tegenhanger van BLOSO), en daarna met de duikersfederatie (waarbij een collectief plan hem heeft geholpen om zijn materiaal aan te kopen), geeft hij vandaag duiklessen aan diverse leeftijdsgroepen, van kinderen vanaf 8 jaar tot senioren tot 88 jaar (of ouder als de gezondheid het toelaat). Daarnaast geeft hij ook opleidingen Eerste hulp, zoals over het gebruik van de defibrillator, de veiligheidsposities, etc.

Wat kan ik bijdragen aan het Smart project? Welke vaardigheden en ervaringen breng ik mee als lid van de Raad van Bestuur?

« Geld is nooit de motivatie, het is slechts een middel »
Financiën, communicatie, projectbeheer, Human resources, management… Het zijn allemaal domeinen die hij heeft leren kennen door consultancy. De wens is dus om een verenigingslogica te verzoenen met een coherente bedrijfslogica. "Ik ben hybride, noch kunstenaar, noch niet-kunstenaar. Ik ben in staat om tegelijkertijd het beheer, mijn kennis als lid en gebruiker van de tools, en het verlangen om dingen uit te leggen, in te zetten. Ik kan ook de positieve evolutie van de operationele teams ondersteunen. Ik denk dat Smart haar plaats heeft in het beheer van het culturele landschap in België en een rol te spelen heeft in het niet-culturele landschap.”

Waarom stel ik me kandidaat voor de Raad van Bestuur van de Smart-coöperatie?

Hij is bestuurslid bij de algemene vergaderingen van Vredeseilanden, bestuurslid van verschillende verenigingen en clubs met een vzw-statuut, operationeel directeur voor de vereniging Spullenhulp (Petits Riens) gedurende twee jaar. “Ik heb historisch gezien een humanitair en maatschappelijk profiel dankzij mijn grootvader, en veel ervaring met onderhandelen in groep en ideeëndebatten… en er zijn er heel wat momenteel!”

Hoe zie ik Smart in de toekomst? Wat is mijn langetermijnvisie voor het project?

Smart is een onmisbare partner voor kunstenaars en creatieven.
Een aantal doelstellingen:
1. Smart bij een breder publiek bekend maken want er is nog een groot gebrek aan kennis over haar diensten. Ik ontmoet nog te veel professionals die deze oplossingen niet kennen;
2. het uitdenken van kant-en-klare formules die makkelijker te begrijpen zijn. Want er zijn :
- diegenen die alles willen begrijpen (binnen hun werk en bij het berekenen van hun contracten),
- en diegenen die gewoon willen werken (zonder noodzakelijk alle details te begrijpen);
3. de webnavigatie en beheerstools vereenvoudigen en optimaliseren;
4. een specifieke focus leggen op de informatiesessies (die al zeer geslaagd zijn, dus verder uit te bouwen).