Smart Beurzen 2016: de 7 geselecteerde projecten

Geen onderdeel van een categorie - 12/2/2016

Elk jaar wijst Smart een aantal beurzen toe aan kunstenaars om hun creatieve activiteiten te ondersteunen. In augustus 2015 werd er voor de achtste maal een oproep gelanceerd.

Er zijn twee verschillende beurzen:

De begeleidingsbeurzen zijn er voor kunstenaars die een artistiek project willen realiseren maar daarvoor een nieuwe vaardigheid moeten aanleren omdat ze op een scharnierpunt in hun parcours zijn. De beurzen financieren met name de professionele begeleiding die hiervoor nodig is.

Die begeleiding kan bijvoorbeeld plaatsvinden in een kunstenaarsresidentie, maar ook bij een onderneming of een ngo, aan een universiteit, door deelname aan een workshop of door stage te lopen bij een gezelschap, een kunstenaar, een expert, ..…
De Saltobeurzen zijn er voor kunstenaars die al een professionele carrière hebben.
Ze zijn uitgenodigd deel te nemen aan een festival, een tentoonstelling, een voorstelling…. waar ze professionals uit de sector zullen ontmoeten. Hun doel is hun artistieke praktijk te verdiepen en hun naamsbekendheid te vergroten.

Voor de Beurzen 2016 werden 70 dossiers ingestuurd. De 7 geselecteerde projecten worden hieronder voorgesteld.
Na afloop schrijven de laureaten een verslag over hun ervaringen.  Stukje bij beetje worden de verslagen toegevoegd aan de presentatie van de projecten van de kunstenaars.

6 Begeleidingbeurzen

Valérie Berteau    (fotografie, regie, productie en distributie van films)
Project: “Ik vraag de beurs aan om tijdens een begeleide stage in een bedrijf  de mogelijkheden van mijn transmediaproject te kunnen ontwikkelen. Dit project omvat een webcreatie en een geanimeerde documentaire. Het gaat over verhalen van vrouwen die alleen reizen. Het is een interactief project, dat mogelijk moet maken om  vragen  te kunnen stellen, en waar een creatieplatform  wordt gerealiseerd , met betrekking tot het ‘reizen als vrouw alleen’.  Dit zal experimentele, initiële maar ook virtuele componenten bevatten.”
Periode: 10 dagen tussen januari en juni  2016
Adres: Apicus, avenue Mazalienne 6, 4219 Wasseiges

Klaas Boelen   (regisseur audiovisueel)
Project:  “Voor het realiseren van  een documentairefilmproject waarin een beeld wordt geschapen van het atoomtijdperk aan de hand van het onwaarschijnlijke verhaal van de eerste uraniumbron,  vraag ik de beurs aan voor deelname aan Archido. Dit is een professionele workshop die helpt bij de ontwikkeling van documentaires die op een originele manier gebruik maken van archiefmateriaal.”
Periode: 18 dagen tussen october 2015 en mei 2016
Adres: La Femis, 6 rue Francoeur, 750198 Parijs, Frankrijk

Eva Evrard   (Beeldend kunstenaar)
Project: “Met mijn project wil ik een micro-uitgave maken van kunstenaarsboeken rond het thema opeenhoping, in de zin van hebzucht en het hamsteren. Dit zullen dikke boeken worden, van groot formaat, en ik zal de visuele en sculpturale mogelijkheden die dit medium biedt onderzoeken. De beurs kan mij helpen een drukprocedé aan te leren waarbij ik clichés kan maken van mijn eigen handschrift . Deze kan ik dan afdrukken op drukpersen met zeer mooi resultaat.”
Periode: drie weken in februari 2016
Adres: Kala Art Institute, Heinz Avenue, 1060 Berkeley, Californië, USA

Margaret Hermant  (Violiste;  namens het strijkkwartet  MP4 )
Project: “Voor ons project ‘Métamorphoses’ in L’espace Senghor, willen we onderzoeken welke interactie er mogelijk is tussen een strijkkwartet en andere artistieke disciplines. Daarvoor doen we beroep op een choreografe (voor het lichaamswerk en de beweging), en op twee componisten (om de technische kant van elektronische muziek te onderzoeken en te begrijpen).”
Periode:  april 2016 – november 2017
Adres: Senghor, Steenweg op Waveren 366, 1040 Brussel

Florian Kiniques     (Beeldend kunstenaar)
Project: “Ik zou een gespecialiseerde en zeer grondige opleiding in typografie  en drukprocedés willen volgen. Die kennis heb ik nodig om een serie werken te kunnen realiseren die het begrip ‘kuisheid’ bevragen, een thema dat zich in de westerse kunst ontwikkelt vanaf de eerste  kunstwerken over de erfzonde van Adam en Eva, tot de meer eigentijdse variaties daarop.”
Periode: tussen januari en maart 2016
Adres: Maison de l’Imprimerie et des Lettres de Wallonie, rue verte 1b, 6530 Thuin

Kimberley Verthé  (journaliste)
Project: “Geïnspireerd op de urban soudscapes van NYC door John Cage in 1977, wil ik een videoproject in de vorm van een web documentaire realiseren over mijn geliefde Brussel als plek aan de vooravond van verandering.  Voor het verwezenlijken van deze nieuwe artistieke ambitie heb ik meer inzicht nodig in de mogelijkheden van (web)docudesign, -opbouw en-productie.”
Periode: een week in juni 2016
Adres:  IDFA , Frederiksplein 52, 1017 XN, Amsterdam, Nederland

1 Salto Beurs

Elisabeth Ida Mulyani    (documentaire fotograaf en video-kunstenaar)
Project: “Ik ben uitgenodigd door de organisatie ‘Partisipasi Indonesia’ om mijn reeks video interviews “Supervivere” , en de gehele fotoreeks “Rewriting the history of my country” te exposeren in het kader van de tentoonstelling “50 Years After 1965: The history of Finding the Truth”.
Het (nog steeds) gevoelige onderwerp is de schending van de mensenrechten tijdens het regime van Soeharto (1966-1998). Tevens geeft de organisatie een fotoboek uit van Adrian Mulya  en mijzelf over dit onderwerp.”
Periode: 20 november- 10 december 2015
Adres: Partisipasi Indonesia, Tebet Timur III J no.12, 12820 Jakarta Selatan, Indonesië