“March for dignity” wint de Smart-prijs op het Festival des Libertés

Bericht, Info - 24/10/2022

Smart reikt al tien jaar een speciale prijs uit voor de Internationale Filmcompetitie van het Festival des Libertés.    

Onze jury bestaat zowel uit leden als vaste werknemers van de coöperatie. Sinds begin september hebben ze samen een vijftiental sterke documentaires over de rechten van minderheden, de drang naar vrijheid en de oneindige moed van verdrukte volkeren besproken, om uiteindelijk een winnaar te kiezen.  

Voor deze 10e editie van de Smart-prijs viel de keuze van de jury op “March for dignity” van John Eames, een portret van een groep lhbtiq’ers die de eerste Pride ooit in Georgië probeert te organiseren. Een Pride is niet enkel een feestelijk ontspanningsmoment. Het is ook en vooral een mars voor vrijheid, een krachtige daad ter verdediging van basisrechten en een spectaculair antwoord op discriminatie. Heen en weer geslingerd tussen volharding en berusting willen ze koste wat het kost, maar in alle rust en vrede de openbare ruimte innemen en uiting geven aan hun bestaansrecht. Als reactie op de moed en kalmte van de organisatoren worden traditionele, mannelijke, gewelddadige groeperingen openlijk door de orthodoxe kerk aangespoord om hun haat te laten botvieren. Een schokkend beeld van de angst voor verandering en een verstikkend traditionalisme. Een sterke boodschap en een legitieme strijd die verrijkt wordt door hoop.  

De samenvatting van “March for Dignity” en de 12 andere films van de Internationale Filmcompetitie is beschikbaar op de site van het Festival des Libertés.