Laureaten 2017 voor de beste documentaire van het Vrijheidsfestival

Events - 30/10/2017

Een Smart-jury reikt al sinds een aantal jaren een prijs uit voor de beste documentaire van de competitie georganiseerd door het Vrijheidsfestival. Dit jaar had de proclamatie van de laureaten plaats op 28/10. Ramzy Bentrad en Laura Perera San Martin, leden van de Smart jury 2017, overhandigden in het Théâtre National de Smart-prijs en een speciale vermelding... 

 

De Smart-jury werd voornamelijk geraakt door twee films met eenzelfde rode draad. Het ging om persoonlijke dagboeken  die een intieme kijk geven op het dagelijks leven van personen in oorlogszones, soms gefilmd met risico op eigen leven of het leven van de andere personages.

*Nowhere to hide

De Smart jury heeft beslist om haar prijs toe te kennen aan Nowhere to hide van Zaradasht Ahmed. Een meeslepende en fascinerende film die de kijker van het ene verhaal naar het andere stuurt, doorheen de gruwel van de oorlog.

De regisseur geeft de camera aan Nori Sharif, verpleger op de spoeddienst van een Irakees ziekenhuis, die de overlevenden van de oorlog filmt. Als kersvers cameraman filmt hij scenes uit zijn eigen leven en dat van zijn familie. Nori wordt zelf ook meegesleurd in het verhaal wanneer hij plots verplicht wordt te vluchten voor de soldaten van Islamitische staat.

Deze film overtuigde omwille van de brute kracht die uitgaat van deze familiefilm, het opmerkelijk montagewerk, de prachtige muziek en de krachtige en poëtische beelden. Nowhere to hide toont ons een prachtige getuigenis die de onvoorspelbaarheid van het lot en de onmenselijke schade van oorlogen toont.

*The War Show

De Smart jury deed ook een eervolle vermelding voor een tweede dagboek, The War Show van Andreas Mol Dalsgaard en Obaidah Zytoon. De film toont een lange periode van de hedendaagse Syrische geschiedenis en roept verschillende aspecten hiervan op. De vertelling verloopt chronologisch en is op een pedagogische manier opgebouwd, in de vorm van hoofdstukken. The War Show toont ons dat de geschiedenis een opeenvolging is van kleine evenementen die onze meesleuren in hun maalstroom. De film wordt verteld door een voice-over op intieme manier het verhaal vertelt. Je sympathiseert al snel met de personages, vrienden, jonge mannen en vrouwen die op hun eigen manier op zoek gaan naar de vrijheid, de meesten gedoemd tot een zekere dood.

 

De twee films zijn harde documentaires maar bieden tegelijk ook een schuilplaats die de grens tussen filmmaker en gefilmde opheft.

*Nowhere to hide, Zaradasht Ahmed, USA • 2016 • 88’ • VO/OV ST FR/EN

*The War Show, Andreas Mol Dalsgaard, Obaidah Zytoon, DK, DE, SY, FI • 2016 • 100’ • VO/OV ST FR/EN