Verkiezingen 2014: Wat staat er op het spel voor kunst en cultuur?

Geen onderdeel van een categorie - 14/2/2014

Op 25 mei trekken we met zijn allen naar de stembus. Deze keer stemmen we zowel voor het Europees, federaal als het Vlaams parlement. Naar aanleiding hiervan lanceert de Professionele vereniging voor creatieve beroepen - Smart haar campagne, 'Ik stem cultuur'. Hiermee willen we cultuur zo hoog mogelijk op de politieke agenda plaatsen.

Jevoteculture

In ons land ligt het zwaartepunt van het cultuur- en kunstbeleid bij de gemeenschappen. Daarnaast hebben ook de gewesten, de federale overheid of zelfs Europa iets in de pap te brokken bij een aantal specifieke bevoegdheden. Het is niet altijd eenvoudig om te bepalen waar de verantwoordelijkheid van de ene stopt en die van de andere begint.

Tijdens twee info- en discussiemomenten in Gent en Antwerpen gaan we in op de uitdagingen van deze ‘moeder aller verkiezingen’. We bekijken de huidige tendensen in het Vlaamse cultuurbeleid en hun impact op de cultuursector en de creatieve beroepen. Hoe kan de stem van creatieven en kunstenaars beter gehoord worden in het debat? Wat staat er precies op het spel voor de creatieve en artistieke beroepen? Hoe kunnen we met onze stem iets veranderen aan het kunst- en cultuurbeleid? De Vereniging vroeg Leen Laconte, onderzoekster gespecialiseerd in kunst en cultuur, om het uit te zoeken. Net als bij de gemeenteraadsverkiezingen stelden we een memorandum op met onze aanbevelingen en eisen voor de beleidsmakers.

Praktisch

Antwerpen

Donderdag 20 februari 2014 om 20u in Epoque, www.epoque-expo.be
Adres: Grote Markt 1, 2000 Antwerpen
Toegang gratis. Schrijf je hier in.

Gent

Dinsdag 25 februari 2014 om 20u in Artcinema OFFoff, www.offoff.be
Adres: Begijnhof ter Hoye, Lange Violettestraat 237, 9000 Gent
Toegang gratis. Schrijf je hier in.

Meer info

Antwerpen:

contacteer Tinne Lommers

Gent

contacteer Nele Cassiers


Over Leen Laconte
Leen is al jarenlang actief in het domein van de internationale, culturele en artistieke samenwerking o.a. in België, Frankrijk, Nederland en Brazilië. Ze werkte onder meer als directeur voor de Brakke Grond, het Cultureel Instituut van de Vlaamse Gemeenschap in Amsterdam, als zakelijk leider voor het Kunsthuis voor Kinderen en Jongeren Villanella, en voor het Vlaams Agentschap voor de implementatie van verschillende EU-mobiliteitsprogramma’s in Brussel.