“Cinema/Cinema”: expo in LaVallée, Brussel 19/02-06/03

Bericht - 28/1/2016

Eerbetoon aan de gebroeders Lumière, Georges Méliès, Henri Langlois, Pier Paolo Pasolini en Jean Luc Godard door 7 kunstenaars in LaVallée. 

Vanaf 19 februari 2016 verwelkomt Smart bij Creatieve hub  “LaVallée” een bewegend eerbetoon aan de gebroeders Louis en Auguste Lumière, Georges Méliès, Henri Langlois, Pier Paolo Pasolini en Jean Luc Godard.

Doordrongen van het onderzoek en de ontdekkingen van hun geestelijke vaders, blijven ze voortdurend op zoek naar hun voorouderlijke geschiedenis. Het gaat om een fundamentele zoektocht om door dringen tot deze herinneringen en is een onophoudelijke uitwisseling tussen techniek en taal.

« Luc Broché », « Maëlle Delaplanche », « Angelo Lo Torto », « Movimentomilc », « Nomadica », « Luana Paladino » en « Anthony Parrish », stellen telkens 7 unieke pistes voor, 7 tracks, die hun relatie met het cinematografische object weergeven als middel om verbaal te experimenteren in het licht van de beweging.

Hun doel is om de elementen die de cinematograaf ter beschikking heeft (licht, kleur, vorm en woord), te doorkruisen om er een beweging uit te distilleren. Gevangen tussen techniek en mysterie, maken ze onvermoeibaar jacht op de blik van de toeschouwer die het schrift en de beweging samenbrengt.

Dagelijks maken we ervaringen mee die we met ons meedragen maar die we gaandeweg vergeten… Cinema herinnert ons wat echte ervaringen zijn, wat het “mysterie is dat zich onder de dingen verschuilt” zoals Pasolini zei.

Vergelijkbaar met « La sortie de l’Usine Lumière à Lyon » van Louis en Auguste Lumière, creëert « Cinema/Cinema… » een ruimte waarin iedereen zichzelf kan terugvinden en elkaar kan ontmoeten in zijn/haar zoektocht naar ervaringen. Om te breken met de tirannie van de instrumentele taal en zo verantwoordelijkheid op te nemen voor de eigen visie.

Praktisch
Wanneer? Vernissage op vrijdag 19 februari om 18u. De expo is te bezichtigen van 19 februari tot 6 maart 2016.
Waar? Creatieve hub « LaVallée », Adolphe LaValléestraat 39, 1080 Brussel.
Wil u er graag bij zijn?  Laat het ons weten via ons Facebookevent