5/02 – Cine-Club PVCB – “The forbidden strings”

Events - 17/1/2024

Een filmclub?

Er zijn al filmclubs in overvloed, voor de liefhebbers van western, onafhankelijke films, Hollywoodklassiekers en zelfs new wave, die er dan na de film nog urenlang over discussiëren. De onze is gewijd aan maatschappelijke vraagstukken en zal films en documentaires tonen met onderwerpen die de coöperatie na aan het hart liggen.

Bovendien zijn Smart en de PVCB, haar vereniging voor levenslang leren, partners van Bruxelles Laïque, de vereniging die het Festival des Libertés organiseert waar Smart actief aan deelneemt. Er worden tal van documentaires vertoond die een stem geven aan getuigenissen van verzet en de verdediging van rechten en vrijheden. Sinds 2012 wordt er jaarlijks een Smart-prijs uitgereikt door een jury met leden van de coöperatie. Sommige films van het festival worden tijdens het jaar in de kijker gezet in de “Ciné-club des Libertés” in twee onafhankelijke bioscopen in Brussel: Vendôme en l’Aventure.

In de fantastische ruimte van de KOP, op een steenworp van de Hallepoort, kan je bij de Ciné-club van de PVCB-Smart gratis films kijken.

De volgende filmvertoning vindt plaats op maandag 5 februari 2024. Noteer het al in de agenda!

5 februari om 18 uur: “The forbidden strings”

Afghanistan en rockmuziek, gaat dat samen? Sommigen willen het proberen, anderen wagen gewoon hun kans. Al betalen ze daar wel een prijs voor. De film werd in 2019 gedraaid, net voor het land volledig van de buitenwereld werd afgesneden. In dit document zie je hoe onverenigbaar een muzikale passie en een theocratisch, totalitair beleid kunnen zijn.

Kan je als Afghaans immigrant in Iran een rockgroep vormen? Akbar, Soori, Mohammed en Hakim vinden van wel. Ze willen hun passie beleven en besluiten te breken met tradities om zichzelf te kunnen uiten. Alleen ontbreekt er nog één ding: optreden. Wanneer een festival in Afghanistan contact met hen opneemt, keren ze terug. Maar de weg is gevaarlijk en wordt volledig gecontroleerd door de Taliban. Bovendien bevindt het festivalterrein zich in Bamiyan, waar in 2001 de gigantische Boeddhabeelden werden vernietigd. Hoe ver ga je om je passie te kunnen beleven?

Meer: https://kronik.smart.coop/5-02-op-het-scherm-van-de-cineclub-pvcb-the-forbidden-strings/?lang=nl

 

Ingang KOP: Coenraetsstraat 72 – 1060 Brussel.
– 🚲 fietsparking op de binnenkoer
– 🚌 Bus-tram halte Zweden, of metro Hallepoort.
– 🚲 Villo! stations 065, 344, 349.