Auteursrecht en de vrijheid om bestaand werk te gebruiken. Bedenkingen.

5/4/2016

Zal het auteursrecht als kind van de Franse revolutie de digitale revolutie overleven? De hardnekkige verdedigers van het auteursrecht staan lijnrecht tegenover degenen die werken zien als gemeengoed, waar iedereen gebruik moet kunnen van maken. Dirk Vervenne, jurist bij Smart, …

Auteursrecht en de vrijheid om te creëren

14/7/2015

Het auteursrecht is bedoeld om het werk en de belangen van de auteurs te beschermen. Maar soms maakt het hen het leven onnodig moeilijk en beperkt het hun creatievrijheid. Vandaar de vraag: zijn er mogelijkheden om de bescherming van de …

Internet en de inkomsten van muzikanten en componisten

1/8/2013

Sinds de komst van het internet zijn de zakencijfers van de muziekindustrie in vrije val. Maar hoe zit het met de inkomsten van muzikanten en componisten? Ondervinden zij ook nadelige gevolgen van het internet? Of biedt het hen net nieuwe …

Over de lange duur van auteursrechten en de Creative Commons-licentie

1/4/2012

Eind 2012 mocht Creative Commons tien kaarsjes uitblazen. Een goede reden om even dieper in te gaan op dit fenomeen. Hoe ontstond Creative Commons? Welke filosofie ligt aan de basis? Waarvoor dient het? En natuurlijk ook: welke voordelen
heb je erbij om de Creative Commons-licentie te gebruiken voor je werk? Creative Commons is een geslaagde poging om het auteursrecht en een toegankelijke cultuurproductie met elkaar te verzoenen.