Motion Fab
Waarom ik met Smart werk? Omdat ik zelfstandig kan werken, maar toch deel uitmaak van een collectief

Fabrice Etifier is motion designer. Aangezien hij woorden en beelden doet dansen, zouden we hem een “choreografist” kunnen noemen. Zijn beroep vraagt om een stevige technische kennis, veel verbeelding, maar ook goede sociale vaardigheden.


 

Fabrice Etifier
44 jaar
Ingeschreven bij Smart sinds 2015
Interview

Hoe ben je ertoe gekomen om dit vak uit te oefenen?

Mijn parcours is nogal eclectisch. Hoewel ik oorspronkelijk een diploma beeldende kunst behaalde aan het Institut régional des Arts Visuels de Martinique, kwam ik dankzij mijn passie voor film aan het hoofd te staan van Ciné Woulé, een vereniging voor filmonderwijs en bewegende beelden. Ik heb ook livevoorstellingen en kortfilms geregisseerd, om daarna aan het werk te gaan voor Dubbing Brothers, een onderneming die vooral gekend is voor de nasychronisatie van films. In die tijd hadden ze een dvd-/blu-raydepartement, waar ik instond voor de creatie van de grafische interfaces van de bewegende beelden in de menu’s die de films illustreren. Twee jaar later ging ik aan de slag als freelancer, maar het kader van de dvd-/blu-rayproductie werd stilaan te beperkt. Intussen werd motion design almaar populairder. Die grafische uitdrukkings- en videotechniek trok me heel erg aan en was perfect om mijn passie voor video, film, montage, ritme, muziek, klank en grafisme te combineren.

Motion graphic design, om de techniek voluit te benoemen, vraagt om een andere aanpak dan ‘statisch’ grafisme. Ik geef nu drie jaar les aan de Ecole des Métiers de l’Informatie (EMI) en ik zeg vaak aan mijn stagiairs dat ze zowel over de artistieke richting (grafische stijl, kleur, vorm, 2D of 3D) als over de beweging moeten nadenken. Hoe zullen die elementen bewegen, verschijnen en verdwijnen? En vooral waarom ze dat op een bepaalde manier doen. Om animatie in dienst te stellen van een discours moet je aan alles tegelijk denken.

Hoe heb je een klantenbestand gevormd?

Eerst en vooral nam ik contact op met motion design-bureaus, die in die tijd nog zeldzaam waren. Het waren communicatiebureaus die een beroep deden op zelfstandigen om grafische animaties te realiseren. In het begin was het een beetje moeilijk om klanten te vinden, omdat iedereen me vroeg om mijn motion design-producties te tonen, terwijl ik tot dan enkel maar dvd-/blu-ray-interfaces had gemaakt. Om een demo samen te stellen, heb ik dan maar ‘fictieve’ projecten opgestart. Ik verzon een aanvraag van een klant en maakte een video voor zijn communicatie. Dankzij die persoonlijke creaties kon ik mijn eerste contacten leggen.

De meeste van mijn klanten zijn ‘tussenpersonen’ (communicatie- of motion design-bureaus), maar ik werk ook rechtstreeks voor eindklanten. Sommigen weten al ongeveer wat ze verwachten. Ze hebben referentievideo’s of een artistiek voorstel. Anderen hebben er geen idee van welke mogelijkheden motion design biedt. Het is mijn taak om hen pistes voor te stellen die hun boodschap in de verf zetten. Een belangrijk deel van het werk van een motion designer bestaat er dus in om snel te vatten wat klanten nodig hebben en hen tijdens het hele productieproces te begeleiden. Motion design vereist dus technische en creatieve kwaliteiten, maar ook goede luistervaardigheden, zodat de dialoog met klanten en medewerkers goed verloopt.

"Een netwerk van medewerkers opbouwen binnen Smart."

Wat heeft je ertoe aangezet om met Smart samen te werken?

Ik factureerde als zelfstandige aan het Maison des Artistes, maar ik was al een hele tijd geïnteresseerd in de coöperatieve beweging. Eerst ben ik langsgegaan bij Coopaname, een activiteits- en tewerkstellingscoöperatie, die me naar Smart heeft doorverwezen. Ik heb me in 2015 zelfs gelijktijdig ‘ingeschreven’ bij beide coöperaties voor ik uitsluitend voor Smart koos.

Op administratief en boekhoudkundig vlak kan het dagelijks leven van een zelfstandige vervelend zijn. Bovendien kan het leiden tot een zeker isolement. Bij Smart kan je zelfstandig blijven terwijl je toch deel uitmaakt van een collectief. Bovendien worden de essentiële administratieve aspecten (factuur, offerte …) grotendeels vereenvoudigd door de Smart-tool en de persoonlijke begeleiding. Zo blijft er tijd over om creatief te zijn!

Meerdere keren per jaar organiseert het bureau van Parijs een evenement waar we andere vennoten kunnen ontmoeten en samen kunnen nadenken over manieren om de coöperatie te doen evolueren. Tijdens die gesprekken is het idee gegroeid om een forum op te richten voor de Smarties-gemeenschap. Het project staat nog in de kinderschoenen, maar beschikt al over een platform in zelfbeheer, waar de leden ervaringen kunnen uitwisselen over hun werk, hun activiteit(en) kunnen voorstellen, anderen kunnen vragen om samen te werken, vergaderingen organiseren enz.. In Parijs hebben we een videogroep opgericht die bestaat uit videasten, monteurs, klankingenieurs … We proberen regelmatig samen te komen om een netwerk van medewerkers binnen Smart uit te bouwen.

Wat wil je nog doen in je professionele toekomst?

Ik wil nieuwe media gebruiken, zoals de digitale scenografie voor livevoorstellingen, en wil filmaftitelingen of interactieve boeken ontwerpen. Ik wil ethische en sociale onderwerpen blijven behandelen, en nieuwe technische horizonten verkennen zoals virtual reality … Motion design biedt echt enorm veel mogelijkheden. Daarnaast zijn er samenwerkingsprojecten gepland met andere leden van Smart. Ik hoop dat er in de toekomst meer van dit soort uitwisselingen plaatsvinden, zowel in Frankrijk als elders, want de Europese dimensie van Smart biedt echt een ideaal kader!