Mathilde Élie
“Door bij Smart aangesloten te zijn, kan ik trouw blijven aan mijn activiteit en mijn waarden”

Mathilde, lid van de coöperatie sinds 2016, faciliteert collectieve projecten.
De gezondheidscrisis heeft bij Mathilde wel aanleiding gegeven tot nieuwe wensen, bijvoorbeeld om meer in te zetten op collectieve projecten. Zoals ze in haar interview uitlegt: “In een coöperatie kan je elkaar verrijken en profiteren van de kracht van het collectief.”


Mathilde Elie – Latitude Créative
Facilitator van collectieve projecten

Nantes
Ingeschreven bij Smart sinds 2016

 




Interview

Hoe ziet je carrière eruit?

Na mijn oorspronkelijke opleiding ging ik aan de slag als beheerder van partnerschappen in de cultuurwereld. Het leukste aan die job was dat ik mensen uit heel diverse culturen met elkaar in contact bracht (kunstenaars en bedrijven bijvoorbeeld) en vervolgens kon uitzoeken hoe hun samenwerking kon leiden tot een wederzijdse verrijking. Zo ben ik ook stilaan bij facilitering terechtgekomen. Omdat ik graag teken en theater maak, heb ik bovendien die twee disciplines aan mijn werk gekoppeld.

Wat is je beroep ?

Ik faciliteer collectieve projecten. Dat betekent dat ik groepen begeleid die samen in een avontuur willen stappen en bijvoorbeeld een plaats (third place, cohousing), vereniging of onderneming (coöperatie of andere) willen oprichten. Ik help hen om samen een stevige basis te leggen voor hun project of het gaandeweg te versterken. Dat doe ik door omstandigheden te creëren waarbij iedereen de kans krijgt zich uit te drukken en de individuele en collectieve uitdagingen duidelijk te stellen. Ik gebruik daarvoor tools die hen helpen om concreet vooruitgang te boeken en tot een akkoord te komen. Ik bied zowel begeleiding voor een langere periode als eenmalige workshops en vormingen over verschillende thema’s (collectieve intelligentie, gedeeld bestuur, duurzame economische modellen die steunen op samenwerking, communicatiestrategie enz.).

Je biedt dus verschillende soorten prestaties aan. Wie zijn jouw klanten?

Mijn klanten zijn vooral collectieven in de oprichtingsfase of bestaande collectieven die bepaalde thema’s willen herwerken. Ik werk ook voor overheidsdiensten of netwerken die de ontwikkeling van samenwerkingsverbanden op hun grondgebied of in een bepaalde sector willen bevorderen.

Hoe ben je erin geslaagd om je activiteit tijdens de coronacrisis voort te zetten?

Ik heb cursussen gegeven via het internet. Dat werkte erg goed, ook al geef ik de voorkeur aan fysieke sessies. Tussen de lockdownperiodes door heb ik projecten begeleid en workshops gegeven met respect voor de gezondheidsmaatregelen. Eigenlijk heb ik door de gezondheidscrisis nauwelijks minder werk gehad, maar deze situatie heeft wel aanleiding gegeven tot nieuwe wensen, bijvoorbeeld om meer in te zetten op collectieve projecten.

Hoe ben je ertoe gekomen om met Smart te werken ?

Tijdens mijn studie ontdekte ik het bestaan van de Franse activiteits- en tewerkstellingscoöperaties (CAE) en ik vond dat fantastisch. Het leven als solo-ondernemer is moeilijk omdat je alleen bent. In een coöperatie kan je elkaar verrijken en profiteren van de kracht van het collectief.

Wat betekent het voor jou om lid te zijn van de coöperatie Smart?

Het is heel belangrijk voor mij om deel uit te maken van een coöperatie, omdat het een interessante juridische vorm is waar iedereen mede-eigenaar is van de productietools. Ik heb

gekozen voor Smart omdat je een activiteit kan hebben zonder dat je maandelijks of jaarlijks een bepaald aantal jobs moet doen.

Bovendien profiteer je bij Smart van een loontrekkend statuut, waardoor je een beroep kan doen op de sociale zekerheid.

Een deel van je werk bestaat uit de begeleiding van collectieven. Heb je de indruk dat je binnen Smart deel uitmaakt van een gemeenschap?

Jazeker, want door bij Smart aangesloten te zijn, kan ik trouw blijven aan mijn activiteit en mijn waarden. Ik vind het leuk dat ik lokale mensen kan ontmoeten en leren kennen, en ik hou ook van het gevoel dat ik tot dezelfde entiteit behoor als ik mensen ontmoet die deel uitmaken van de coöperatie in een andere stad of een ander land.

Het zou wel goed zijn als de lokale kantoren meer autonomie en budget krijgen zodat vennoten onderling echt collectieve projecten op poten kunnen zetten. Dat draagt ook bij tot een sterkere band en zo kunnen we op zoek gaan naar nieuwe manieren om samen te werken.

Je hebt workshops geleid voor Smart en voor Bigre, hoe was die ervaring?

Het is altijd fascinerend om workshops te geven voor Smart en Bigre, omdat veel deelnemers bijzonder geëngageerd zijn en ijveren voor een sociale en ecologische verandering. Die waarden en gedeelde mentaliteit leiden tot een collectief elan, waardoor je dan weer het gevoel krijgt dat het echt mogelijk is om de dingen anders aan te pakken. Er zijn soms wrijvingen, maar dankzij conflicten komen ook de knelpunten aan bod en door er op een opbouwende manier over te discussiëren, komt iedereen er beter uit.

Wat zijn je projecten voor 2021?

Ik zou graag meer samenwerken met andere professionals voor de organisatie van workshops, begeleidingstrajecten of opleidingen, zodat we onze respectieve competenties kunnen bundelen. Bovendien was ik al gestart met de begeleiding van verschillende third places die ik in 2021 dolgraag wil voortzetten. Er zijn nog een aantal workshops gepland over de circulaire en de deeleconomie, en daarnaast leid ik Smart in Progress in Nantes, waarvan ik hoop dat we ook dit jaar inspirerende voorstellen kunnen doen.