Élodie Bertrand
Solidariteit is superbelangrijk!

Élodie Bertrand is grafisch ontwerpster, illustratrice, badkamerfilosofe en geeft les. Ze houdt van tekenen en verhalen vertellen, en onderneemt momenteel stappen om tattooartieste te worden. Hoewel ze heel wat pijlen op haar boog heeft, doet ze alles met hart en ziel.


 

Élodie Bertrand
30 jaar
Parijs
Ingeschreven bij Smart sinds 2016
Interview

Laat ons beginnen met je artistieke productie. Hoe ben je ertoe gekomen om almaar meer tekeningen te publiceren?

Ik heb eigenlijk een diploma reclame-ontwerp en multimedia, maar tekenen heb ik mezelf aangeleerd, want dat is echt een passie. Op het werk mochten ze me al eens om een ruwe schets vragen. Dan zette ik een concept snel in enkele potloodtrekken op papier, om een beeld te kunnen vormen van een bepaald idee. Op school was ik er al goed in, en ik maak er nu ook weer gebruik van in mijn beroep.

Tekenen is altijd aanwezig geweest in mijn leven, maar in 2018 verscheen het echt op de voorgrond. Ik dacht toen op een bepaald moment: ‘Ik ga ervoor!’. Ik ben nauwkeuriger en gedisciplineerder gaan werken en publiceerde almaar vaker tekeningen op Instagram. Voordien gebeurde dat eerder sporadisch, maar de laatste tijd slaag ik erin om elke vier of vijf dagen een tekening met een tekstje te posten. Dankzij die regelmaat en mijn inspanningen heb ik voor mezelf een breder publiek gecreëerd. Ik ben op enkele maanden tijd van 300 naar meer dan 5000 volgers geëvolueerd. Mijn tagline is ‘dessin intimiste et philosophie de baignoire’. Ik geef veel om mijn gemeenschap en doe mijn werk met hart en ziel.

Mijn tekenwerk heb ik naast mijn beroepsactiviteit ontwikkeld, maar ik ben er nu meer en meer mee bezig omdat ik tattooartieste wil worden. Want uiteindelijk zou ik mijn eigen ontwerpen willen tatoeëren. Ik wil dit jaar dus nog een attest hygiëne en gezondheid behalen.

"Solidariteit en anderen helpen, zijn waarden die ik hoog in het vaandel draag en waarin ik me wil ontplooien."

Je bent dus van plan om een tatoeagezaak te openen?

Meer dan een locatie heb ik nu in eerste instantie contacten nodig. Ik moet netwerken en technieken aanleren om als autodidact te kunnen beginnen, want ik weet dat die manier van leren me het best bevalt. Ik heb onlangs nieuw materiaal gekocht (na advies te hebben ingewonnen bij professionals) en ik teken momenteel op synthetische huid en fruitschillen. Daarna zal ik op mezelf tekenen en zodra ik de techniek voldoende beheers, zal ik oefenen bij vrienden. De zaak is de volgende stap, als alles goed gaat.

Om te mogen tatoeëren, moet je een heleboel verplichtingen naleven op het vlak van hygiëne. De locatie moet groot genoeg zijn en beschikken over afwasbare oppervlakten. Je moet de instrumenten steriliseren, verschillende zones afbakenen, het afval goed sorteren … maar dat wil niet zeggen dat je het bijvoorbeeld niet thuis kan doen. Momenteel verblijf ik in Parijs, maar ik denk dat ik binnenkort naar het zuiden van Frankrijk verhuis. Daarna zien we wel.

Voorlopig dekt Smart geen sanitaire risico’s, waardoor ze deze activiteit niet kan begeleiden, maar er is een informatieronde bezig …

Je hebt Smart via omwegen ontdekt. Hoe is dat gegaan?

Drie jaar geleden kon ik in België in de reclamesector aan de slag. Tijdens mijn sollicitatiegesprek in Brussel vroeg de hr-verantwoordelijke volgens welk type contract ik wilde werken. Ik vond het vreemd dat ik mijn contract kon kiezen. Hij legde uit wat bijvoorbeeld de mogelijkheden waren bij Smart, dat ik niet kende. Ik ben me gaan informeren en nam deel aan een infosessie in Parijs. Dankzij de gesprekken met mijn activiteitbeheerder heb ik de meest geschikte oplossing voor mijn situatie gevonden: verhuizen naar België, maar mijn contracten indienen bij Smart Frankrijk in plaats van bij Smart België. Ik wilde immers bijdragen betalen voor een systeem dat ik ken en waarvan ik de mechanismen ken.

Vroeger had ik al met een contract van onbepaalde duur gewerkt bij een ander reclamebureau, maar toen ik de luxe kreeg om mijn statuut te kunnen kiezen, begreep ik dat Smart meer bescherming en sereniteit bood dan het statuut van zelfstandige, bijvoorbeeld. Aangezien ik dankzij Smart loontrekkend kan zijn en ook in die zin bijdragen betaal, krijg ik tussen twee opdrachten door immers een uitkering. Met het Franse systeem van de ‘oplaadbare rechten’ worden bovendien de duur van mijn resterende compensatie en de duur van mijn nieuwe opdrachten verlengd. Om maar te zeggen, wat er ook gebeurt, ik heb altijd een bron van inkomsten.

"Smart is als een Zwitsers zakmes"

Factureer je alles via Smart?

Momenteel doe ik enkel een beroep op Smart voor mijn werk als loontrekkende, maar nog niet voor de artistieke productie. Sinds een tiental jaar werk ik vooral voor reclamebureaus als artistiek directrice. Bovendien geef ik nu vijf jaar lessen DTP (Photoshop, Illustrator, InDesign …). In het begin gaf ik enkel les aan particulieren, maar na verloop van tijd werd ik ook gecontacteerd door bedrijven en scholen, en die lessen factureer ik via Smart. Dat is heel praktisch met Smart: je kan bijzonder diverse activiteiten uitoefenen, het is net een Zwitsers zakmes.

Ben je betrokken bij het reilen en zeilen van de coöperatie?

Ja, vrij veel zelfs. Ik heb deelgenomen aan enkele algemene vergaderingen van Smart en de workshops die geleid hebben tot een herdefinitie en verbetering van de onlinetool. Dat vond ik heel nuttig en verrijkend. Ik zou het fijn vinden als meer mensen zich bij Smart aansluiten zodat het systeem van de coöperatie kan blijven voortbestaan en zelfs onontbeerlijk wordt. Ik praat er veel over in mijn omgeving. Tijdens een algemene vergadering van Smart vond ik het een goed idee om de sociale zekerheidsbijdragen te verhogen. Ik zou het niet erg vinden om meer te betalen zodat iedereen de tool kan blijven gebruiken.

Zou je bereid zijn om je nog meer te engageren en binnen Smart bijvoorbeeld een groep van tattooartiesten te vormen?

Ja, absoluut. Ik vind dat er nog te weinig ‘communities’ en netwerken zijn. Het zou interessant zijn als meer tatoeëerders voorstellen om hun activiteit door Smart te laten begeleiden en te beschikken over een alternatief voor het zelfstandigenstatuut, dat geen enkele garantie of bescherming biedt. Ik wil immers op een comfortabele manier leven en blijven doen wat ik graag doe. Solidariteit en anderen helpen, zijn waarden die ik hoog in het vaandel draag en waarin ik me wil ontplooien.